Summary: | Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka viime vuosikymmeninä yleistynyt henkilöstön ulkoistaminen ja sen mukana tuoma poikkeava organisaatioasetelma näkyy ulkoistettujen työntekijöiden asenteissa työtään kohtaan. Tavoitteena on vastata sellaisiin kysymyksiin kuten: Miten työtekijät kokevat asemansa yrityksessä/organisaatiossaan jossa työskentelevät ja miten se vaikuttaa työn mielekkyyteen, työtyytyväisyyteen ja työmotivaatioon?, sekä minkälaisena työntekijät kokevat ulkoistuspalvelun tarjoavan yrityksen roolin työsuhteessaan? Tämän lisäksi tarkoituksena on myös vertailla ns. perinteisen työsuhteen ja ulkoistetun työsuhteen eroja työmotivaation ja työssä viihtyvyyden kannalta.
Tarkoituksena on tarkastella aihetta työelämän ja yhteiskunnan muutosten teorioiden, sekä työtyytyväisyys, motivaatio ja organisaatioteorioiden valossa. Tämän lisäksi tutkimuksen teoriapohjana on käytetty myös taloustieteellistä tutkimusta ulkoistamisesta.
Tutkimuksen ensisijaisen aineiston muodostavat sähköiset kyselyhaastattelut, jotka sisälsivät monivalintakysymysten lisäksi myös avoimia kysymyksiä. Kyselyt lähetettiin suomalaisen ulkoistuspalveluita tarjoavan yrityksen ulkoistuskohteissa työskenteleville työntekijöille, joita oli yhteensä n. 50. Tämän lisäksi käytän täydentävänä aineistona eräälle ulkoistetulle työntekijälle tehtyä puolistrukturoitua haastattelua. Kyseinen tutkimus on niin sanottu yhdistelmämenetelmätutkimus, jossa on käytetty niin kvalitatiivisia kuin kvantitatiivisia aineistonkeruu- analyysimenetelmiä.
Tutkimukseni tulokset osoittavat, että ulkoistettuja työntekijöitä ei voi käsitellä yhtenäisenä ryhmänä. Aineiston perusteella pystyi muodostamaan kolme asenteiltaan erilaista ryhmää: 1. Ulkoistettuun työsuhteeseensa tyytyväiset 2. Tyytyväiset mutta urallaan eteenpäin pyrkivät eli välivaiheessa olevat työntekijät 3. Ulkoistettuun työsuhteeseensa tyytymättömät työntekijät. Ryhmiä erottaa erityisesti työhön sitoutuminen pitkällä tähtäimellä sekä asenteet ulkoistettua työsuhdetta kohtaan. Ryhmien tunnusmerkkeihin liittyvät myös ikä, elämäntilanne, koulutustausta sekä työyhteisön kohtelu ulkoistettua työntekijää kohtaan.
|