Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa

Vuodet 2019–2023 olivat myös Suomalaisessa yhteiskunnassa taloudellisesti poikkeuksellista aikaa korkean inflaation myötä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suomalaisten kuluttajien ostoskäyttäytyminen muuttui näinä vuosina, jolloin elintarvikkeiden hinnat nousivat lähihistorian nopeimmalla v...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Luoto, Jaakko
Other Authors: Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, Jyväskylä University School of Business and Economics, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2024
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96427
_version_ 1826225646472265728
author Luoto, Jaakko
author2 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Jyväskylä University School of Business and Economics Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Luoto, Jaakko Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Jyväskylä University School of Business and Economics Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Luoto, Jaakko Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Jyväskylä University School of Business and Economics Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Luoto, Jaakko
datasource_str_mv jyx
description Vuodet 2019–2023 olivat myös Suomalaisessa yhteiskunnassa taloudellisesti poikkeuksellista aikaa korkean inflaation myötä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suomalaisten kuluttajien ostoskäyttäytyminen muuttui näinä vuosina, jolloin elintarvikkeiden hinnat nousivat lähihistorian nopeimmalla vauhdilla. Inflaatio oli vuosien 2019 ja 2023 välillä nopeaa ja kuluttajien ansiotaso ei noussut hintojen nousun mukana, joten kuluttajat joutuivat muokkaamaan kulutustottumuksiaan. Tässä tutkimuksessa selvitetään 11 eri hyödykekategorian hintajoustoja sisältäen yleisimmät elintarvike päätuotekategoriat. Tutkimuksessa käsiteltiin kysynnän hintajoustoja, kysynnän tulojoustoja sekä kysynnän ristijoustoja. Tutkimuksessa käytettyä dataa voidaan pitää ainutlaatuisena, sillä se kattaa jopa 96 prosenttia Suomessa myydyistä päivittäistavarahyödykkeistä. Keskeiseksi lopputulokseksi saatiin kysynnän hintajouston arvoksi -0,54 prosenttia sekä kysynnän tulojouston arvoksi 2,15 prosenttia. Lisäksi hyödykkeiden välisistä kysynnän ristijoustoista saatiin monia tilastollisesti merkitseviä lopputuloksia.
first_indexed 2024-07-17T20:05:01Z
format Pro gradu
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Heimonen, Kari", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Luoto, Jaakko", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2024-07-16T11:57:49Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2024-07-16T11:57:49Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96427", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Vuodet 2019\u20132023 olivat my\u00f6s Suomalaisessa yhteiskunnassa taloudellisesti poikkeuksellista aikaa korkean inflaation my\u00f6t\u00e4. T\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suomalaisten kuluttajien ostosk\u00e4ytt\u00e4ytyminen muuttui n\u00e4in\u00e4 vuosina, jolloin elintarvikkeiden hinnat nousivat l\u00e4hihistorian nopeimmalla vauhdilla. Inflaatio oli vuosien 2019 ja 2023 v\u00e4lill\u00e4 nopeaa ja kuluttajien ansiotaso ei noussut hintojen nousun mukana, joten kuluttajat joutuivat muokkaamaan kulutustottumuksiaan. T\u00e4ss\u00e4 tutkimuksessa selvitet\u00e4\u00e4n 11 eri hy\u00f6dykekategorian hintajoustoja sis\u00e4lt\u00e4en yleisimm\u00e4t elintarvike p\u00e4\u00e4tuotekategoriat.\n\nTutkimuksessa k\u00e4siteltiin kysynn\u00e4n hintajoustoja, kysynn\u00e4n tulojoustoja sek\u00e4 kysynn\u00e4n ristijoustoja. Tutkimuksessa k\u00e4ytetty\u00e4 dataa voidaan pit\u00e4\u00e4 ainutlaatuisena, sill\u00e4 se kattaa jopa 96 prosenttia Suomessa myydyist\u00e4 p\u00e4ivitt\u00e4istavarahy\u00f6dykkeist\u00e4.\n\nKeskeiseksi lopputulokseksi saatiin kysynn\u00e4n hintajouston arvoksi -0,54 prosenttia sek\u00e4 kysynn\u00e4n tulojouston arvoksi 2,15 prosenttia. Lis\u00e4ksi hy\u00f6dykkeiden v\u00e4lisist\u00e4 kysynn\u00e4n ristijoustoista saatiin monia tilastollisesti merkitsevi\u00e4 lopputuloksia.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija.group@korppi.jyu.fi) on 2024-07-16T11:57:48Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2024-07-16T11:57:49Z (GMT). No. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "65", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa p\u00e4ivitt\u00e4istavarakaupassa", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202407165253", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kauppakorkeakoulu", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4 University School of Business and Economics", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Taloustieteen maisteriohjelma", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Master's Degree Programme in Economics", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "copyright", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "Tekij\u00e4 ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kirjaston arkistoty\u00f6semalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat#autotoc-item-autotoc-2.", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyv\u00e4skyl\u00e4 University Library (https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities/facilities#autotoc-item-autotoc-2).", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_96427
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:29Z
main_date 2024-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2024
publishDate 2024
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Luoto, Jaakko Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa Taloustieteen maisteriohjelma Master's Degree Programme in Economics
title Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa
title_full Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa
title_fullStr Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa
title_full_unstemmed Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa
title_short Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa
title_sort ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa
title_txtP Ruokatuotteiden hintajoustot suomalaisessa päivittäistavarakaupassa
topic Taloustieteen maisteriohjelma Master's Degree Programme in Economics
topic_facet Master's Degree Programme in Economics Taloustieteen maisteriohjelma
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/96427 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202407165253
work_keys_str_mv AT luotojaakko ruokatuotteidenhintajoustotsuomalaisessapäivittäistavarakaupassa