Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa

Vesiekosysteemit ravitsevat maaekosysteemejä kuluttajille fysiologisesti välttämättömillä rasvahapoilla. Nämä pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot kulkeutuvat maaekosysteemien ravintoverkkoihin esimerkiksi vedestä kuoriutuvien hyönteisten mukana. Vesiekosysteemin ominaisuudet voivat kuiten...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Mäkelä, Meri
Muut tekijät: Faculty of Sciences, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Department of Biological and Environmental Science, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2024
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94185
_version_ 1826225725740417024
author Mäkelä, Meri
author2 Faculty of Sciences Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Department of Biological and Environmental Science Bio- ja ympäristötieteiden laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Mäkelä, Meri Faculty of Sciences Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Department of Biological and Environmental Science Bio- ja ympäristötieteiden laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Mäkelä, Meri Faculty of Sciences Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Department of Biological and Environmental Science Bio- ja ympäristötieteiden laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Mäkelä, Meri
datasource_str_mv jyx
description Vesiekosysteemit ravitsevat maaekosysteemejä kuluttajille fysiologisesti välttämättömillä rasvahapoilla. Nämä pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot kulkeutuvat maaekosysteemien ravintoverkkoihin esimerkiksi vedestä kuoriutuvien hyönteisten mukana. Vesiekosysteemin ominaisuudet voivat kuitenkin vaikuttaa tuotettujen monityydyttymättömien rasvahappojen määriin ja kulkeutumiseen, mutta tätä aihetta ei ole juuri tutkittu. Tässä pro gradu -työssä selvitin, onko hyönteisravinnon tarjonta yhtäläinen tummavetisen, runsasravinteisen majavajärven ja kirkasvetisen, vähäravinteisen majavattoman järven rannoilla sekä metsässä. Lisäksi tutkin, ovatko akvaattiset hyönteiset terrestrisiä hyönteisiä laadukkaampaa ravintoa monityydyttymättömien rasvahappojen näkökulmasta ja vaikuttaako majavan toteuttama ympäristönmuokkaus ja järvityyppi hyönteisravinnon laatuun. Lisäksi tarkastelin, hyödyntävätkö kirjosiepot akvaattista hyönteisravintoa ja heijastuuko tämä kirjosieppojen veriplasman rasvahappoprofiileihin. Näytteeksi kerättiin hyönteisiä sekä kirjosieponpoikasten veriplasmaa eri koealoilta. Analysoin näytteistä rasvahappoprofiilit sekä rasvahappojen yhdistespesifiset hiilen isotooppiarvot. Tulokset osoittivat, että akvaattisen hyönteisravinnon määrä oli suurempi tummavetisellä majavajärvellä. Akvaattiset hyönteiset sisälsivät terrestrisiä hyönteisiä enemmän pitkäketjuisia monityydyttymättömiä rasvahappoja, ja runsaampi akvaattisen ravinnon hyödyntäminen näkyi majavajärven poikasten veriplasmassa korkeampana fysiologisesti välttämättömien rasvahappojen määränä. Järvien ominaisuuksilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta akvaattisen hyönteisravinnon laatuun. Jatkotutkimuksessa on syytä selvittää, mikä on pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen vaikutus lintujen pesimämenestykselle. Long-chain polyunsaturated fatty acids are primarily produced in aquatic ecosystems. They are transported into terrestrial food webs, for example, by insects which emerge from the water. The influence of aquatic ecosystem characteristics on the production and transport of these fatty acids has not been studied extensively. My objective in this thesis was to examine the availability of insect food on the lakeshore of a dark-watered, eutrophic beaver lake and in the lakeshore of clear-watered, oligotrophic lake, as well as in the forest. Additionally, I aimed to determine whether aquatic insects are a higher quality food source than terrestrial insects in terms of polyunsaturated fatty acids, and whether beaver environmental modification and lake type affect the amounts of polyunsaturated fatty acids in aquatic insects. I also examined whether pied flycatchers consume aquatic insects and if this is reflected in the fatty acid profiles of their blood plasma. I collected aquatic and terrestrial insects and blood plasma of pied flycatcher nestlings from different experimental sites. I analysed the fatty acid profiles and compound-specific carbon isotope values from the samples. The results of this thesis indicate that the amount of aquatic insect prey was higher in the beaver lake. Aquatic insects contain more long-chain polyunsaturated fatty acids than terrestrial insects. The higher utilisation of aquatic food is reflected in the higher levels of physiologically essential fatty acids in the blood plasma of beaver lake nestlings. However, the characteristics of the lakes seem to have no effect on the quality of aquatic insects. Further research is needed to determine the effect of long-chain polyunsaturated fatty acids on nesting success of birds.
first_indexed 2024-04-05T20:00:31Z
format Pro gradu
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Taipale, Sami", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Ruuskanen, Suvi", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "M\u00e4kel\u00e4, Meri", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2024-04-05T05:13:47Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2024-04-05T05:13:47Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94185", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Vesiekosysteemit ravitsevat maaekosysteemej\u00e4 kuluttajille fysiologisesti v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mill\u00e4 rasvahapoilla. N\u00e4m\u00e4 pitk\u00e4ketjuiset monityydyttym\u00e4tt\u00f6m\u00e4t rasvahapot kulkeutuvat maaekosysteemien ravintoverkkoihin esimerkiksi vedest\u00e4 kuoriutuvien hy\u00f6nteisten mukana. Vesiekosysteemin ominaisuudet voivat kuitenkin vaikuttaa tuotettujen monityydyttym\u00e4tt\u00f6mien rasvahappojen \nm\u00e4\u00e4riin ja kulkeutumiseen, mutta t\u00e4t\u00e4 aihetta ei ole juuri tutkittu. T\u00e4ss\u00e4 pro gradu -ty\u00f6ss\u00e4 selvitin, onko hy\u00f6nteisravinnon tarjonta yht\u00e4l\u00e4inen tummavetisen, \nrunsasravinteisen majavaj\u00e4rven ja kirkasvetisen, v\u00e4h\u00e4ravinteisen majavattoman j\u00e4rven rannoilla sek\u00e4 mets\u00e4ss\u00e4. Lis\u00e4ksi tutkin, ovatko akvaattiset hy\u00f6nteiset\nterrestrisi\u00e4 hy\u00f6nteisi\u00e4 laadukkaampaa ravintoa monityydyttym\u00e4tt\u00f6mien rasvahappojen n\u00e4k\u00f6kulmasta ja vaikuttaako majavan toteuttama ymp\u00e4rist\u00f6nmuokkaus ja j\u00e4rvityyppi hy\u00f6nteisravinnon laatuun. Lis\u00e4ksi \ntarkastelin, hy\u00f6dynt\u00e4v\u00e4tk\u00f6 kirjosiepot akvaattista hy\u00f6nteisravintoa ja heijastuuko t\u00e4m\u00e4 kirjosieppojen veriplasman rasvahappoprofiileihin. N\u00e4ytteeksi \nker\u00e4ttiin hy\u00f6nteisi\u00e4 sek\u00e4 kirjosieponpoikasten veriplasmaa eri koealoilta. Analysoin n\u00e4ytteist\u00e4 rasvahappoprofiilit sek\u00e4 rasvahappojen yhdistespesifiset hiilen isotooppiarvot. Tulokset osoittivat, ett\u00e4 akvaattisen hy\u00f6nteisravinnon m\u00e4\u00e4r\u00e4 oli suurempi tummavetisell\u00e4 majavaj\u00e4rvell\u00e4. Akvaattiset hy\u00f6nteiset sis\u00e4lsiv\u00e4t terrestrisi\u00e4 hy\u00f6nteisi\u00e4 enemm\u00e4n pitk\u00e4ketjuisia monityydyttym\u00e4tt\u00f6mi\u00e4 rasvahappoja, ja runsaampi akvaattisen ravinnon hy\u00f6dynt\u00e4minen n\u00e4kyi \nmajavaj\u00e4rven poikasten veriplasmassa korkeampana fysiologisesti v\u00e4ltt\u00e4m\u00e4tt\u00f6mien rasvahappojen m\u00e4\u00e4r\u00e4n\u00e4. J\u00e4rvien ominaisuuksilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta akvaattisen hy\u00f6nteisravinnon laatuun. Jatkotutkimuksessa on syyt\u00e4 selvitt\u00e4\u00e4, mik\u00e4 on pitk\u00e4ketjuisten monityydyttym\u00e4tt\u00f6mien rasvahappojen vaikutus lintujen pesim\u00e4menestykselle.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Long-chain polyunsaturated fatty acids are primarily produced in aquatic ecosystems. They are transported into terrestrial food webs, for example, by insects which emerge from the water. The influence of aquatic ecosystem characteristics on the production and transport of these fatty acids has not been \nstudied extensively. My objective in this thesis was to examine the availability of insect food on the lakeshore of a dark-watered, eutrophic beaver lake and in the lakeshore of clear-watered, oligotrophic lake, as well as in the forest. Additionally, I aimed to determine whether aquatic insects are a higher quality food source than terrestrial insects in terms of polyunsaturated fatty acids, and whether beaver environmental modification and lake type affect the amounts of polyunsaturated fatty acids in aquatic insects. I also examined whether pied flycatchers consume aquatic insects and if this is reflected in the fatty acid profiles of their blood plasma. I collected aquatic and terrestrial insects and blood plasma of pied flycatcher nestlings from different experimental sites. I analysed the fatty acid profiles and compound-specific carbon isotope values from the samples. The results of this thesis indicate that the amount of aquatic insect prey was higher in the beaver lake. Aquatic insects contain more long-chain polyunsaturated fatty acids than terrestrial insects. The higher utilisation of aquatic food is reflected in the higher levels of physiologically essential fatty acids in the blood plasma of beaver lake nestlings. However, the characteristics of the lakes seem to have no effect on the quality of aquatic insects. Further research is needed to determine the effect of long-chain polyunsaturated fatty acids on nesting success of birds.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2024-04-05T05:13:47Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2024-04-05T05:13:47Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2024", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "67", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ekosysteemien kytkeytyneisyys", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Majavan ymp\u00e4rist\u00f6nmuokkauksen ja j\u00e4rvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hy\u00f6nteisravinnon m\u00e4\u00e4r\u00e4n ja laadun vertailu erilaisissa pesim\u00e4paikoissa", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202404052754", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Environmental science", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ymp\u00e4rist\u00f6tiede", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "copyright", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "restrictedAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "40151", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ymp\u00e4rist\u00f6nmuutokset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "linnut", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravinto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvahapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "hy\u00f6nteiset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kirjosieppo", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintoverkot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyv\u00e4skyl\u00e4 University Library (https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities/facilities#autotoc-item-autotoc-2).", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accessrights", "value": "Tekij\u00e4 ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopiston kirjaston arkistoty\u00f6semalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat#autotoc-item-autotoc-2.", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accessrights", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_94185
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:59Z
main_date 2024-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2024
publishDate 2024
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Mäkelä, Meri Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa ekosysteemien kytkeytyneisyys Environmental science Ympäristötiede 40151 ympäristönmuutokset linnut ravinto rasvahapot hyönteiset kirjosieppo ravintoverkot
title Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa
title_full Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa
title_fullStr Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa
title_full_unstemmed Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa
title_short Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon
title_sort majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon ficedula hypoleuca ravintoon hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa
title_sub hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa
title_txtP Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa
topic ekosysteemien kytkeytyneisyys Environmental science Ympäristötiede 40151 ympäristönmuutokset linnut ravinto rasvahapot hyönteiset kirjosieppo ravintoverkot
topic_facet 40151 Environmental science Ympäristötiede ekosysteemien kytkeytyneisyys hyönteiset kirjosieppo linnut rasvahapot ravinto ravintoverkot ympäristönmuutokset
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94185 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202404052754
work_keys_str_mv AT mäkelämeri majavanympäristönmuokkauksenjajärvityypinyhteisvaikutuskirjosieponficedulahypoleucara