Yhteenveto: | Siisteys on usein lukeutunut aiemmassa kirjallisuudessa yrityksen palvelumaiseman osaksi, mutta omana käsitteenään sitä on tutkittu vähäisesti markkinoinnin alalla. Havaitun siisteyden on kuitenkin todettu itsessään vaikuttavan merkittävästi esimerkiksi kuluttajien käyttäytymiseen ja mielikuviin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on laajentaa siisteyttä käsittelevää tutkimusta analysoimalla sen vaikutusta brändikokemukseen ja sen neljään ulottuvuuteen: sensoriseen, affektiiviseen, älylliseen ja käytökselliseen brändikokemukseen.
Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisena kyselytutkimuksena. Webropol-kyselyä jaettiin uutiskirjeenä suomalaisen hotelliketjun asiakkaille, ja kyselyyn saatiin yhteensä 218 vastausta. Kyselyaineisto analysoitiin käyttäen SPSS-ohjelmaa. Havaitun siisteyden ja brändikokemuksen eri ulottuvuuksien kausaalisuudet testattiin käyttäen yksisuuntaista lineaarista regressioanalyysia. Tutkimustulosten mukaan havaitun siisteyden todettiin vaikuttavan merkittävästi kaikkiin neljään brändikokemuksen ulottuvuuteen.
Tutkimuksen teoreettisina johtopäätöksinä voidaan todeta, että havaittu siisteys vaikuttaa brändikokemukseen monien eri ulottuvuuksien kautta vedoten sekä aisteihin, tunteisiin, luovuuteen sekä käytökseen. Liikkeenjohdollisina johtopäätöksinä todetaan siisteyden olevan yrittäjille tärkeä osa liikeympäristöä myös standardien hygieenisten toimenpiteiden lisäksi, sillä siisteydellä on mahdollisuus vaikuttaa kuluttajien kokemuksiin yrityksen brändistä monilla eri alueilla. Siisteyttä ei siis pitäisi nähdä liian triviaalina osana palvelumaisemaa. Jatkotutkimusaiheiksi ehdotetaan esimerkiksi siisteyden ja brändin yhteyksien lisätutkimusta sekä havaitusta siisteydestä syntyvien brändikokemusten vaikutusten tutkimusta.
|