Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla

Kähkönen, Jonne. Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF - 1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla. Jyväskylän yliopisto. Liikuntabiologian laitos. Pro gradu - tutkielma. Liikuntafysiologia. Ke~ät 2002. Temimaito on lehmän poikimisen jälkeen erittämää maitoa...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kähkönen, Jonne
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, Department of Biology of Physical Activity, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2002
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9253
_version_ 1826225785147490304
author Kähkönen, Jonne
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Kähkönen, Jonne Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Kähkönen, Jonne Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Kähkönen, Jonne
datasource_str_mv jyx
description Kähkönen, Jonne. Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF - 1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla. Jyväskylän yliopisto. Liikuntabiologian laitos. Pro gradu - tutkielma. Liikuntafysiologia. Ke~ät 2002. Temimaito on lehmän poikimisen jälkeen erittämää maitoa, josta valmistettua temimaitovalmistetta on käytetty myös urheilijoiden parissa lisäravinteena, koska se sisältää runsaasti kasvutekijöitä (lGF) ja vasta-aineita (Ig) verrattuna normaaliin maitoon. Runsaan kasvutekijä- ja vasta-ainepitoisuuden vuoksi temimaitovalmisteen on uskottu edistävän palautumista ja parantavan vastustuskykyä. Urheilijoiden käyttämästä temimaitovalmisteesta on poistettu ylimääräisiä ainesosia, mm. rasvaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako temimaitovalmiste (Dynamic ™ Colostrum) teho lajien urheilijoiden tai kestävyyslajien urheilijoiden insuliininkaltaisen kasvutekijä -1:n (IGF -1) ja immunoglobuliini G:n (IgG) pitoisuuksiin veressä tai immunoglobuliini A:n (IgA) pitoisuuksiin syljessä. Tutkimuksen koehenkilöinä oli yhteensä 30 aktiivista kilpaurheilijaa. Kohenkilöt jaettiin satunnaisesti koeryhmään, jossa oli 10 miestä (21,5±0,7 vuotta, 182,9±1,7cm, 74,7±2,5kg) ja yhdeksän naista (22,6±1,6 vuotta, 172,0±3,5cm, 62,6±3,7kg) sekä kontrolliryhmään, jossa oli kuusi miestä (21,5±1,9 vuotta, 182,9±4,2cm, 74,7±6,1kg) ja viisi naista (22,6±3,6 vuotta, 172,0±7,9cm, 62,6±8,3kg). Koeryhmä nautti kahden viikon tutkimusjakson aikana 20g Dynamic Colostrumia (DC) neljä kertaa vuorokaudessa ja kontrolliryhmä vastaavasti 20g saman valmistajan maltodekstriiniä neljä kertaa vuorokaudessa. Tutkimusjakson aikana kaikki koehenkilöt täyttivät sekä ruokapäiväkirjaa että harjoittelupäiväkirjaa, joista tiedot kerättiin erilliselle lomakkeelle analysointia varten. Koehenkilöt eivät saaneet käyttää muita lisäravinteita jakson aikana. Verinäytteet (5 ml) otettiin kyynärlaskimosta tutkimuspäivinä 0,5, 10 ja 14 aamulla 10 tunnin paaston jälkeen veren IGF - l:n ja IgG:n määrityksiä varten. Sylkinäytteet (8ml) IgA:n määrityksiä varten otettin samassa yhteydessä paastotilassa. Veren IGF - 1 analysoitiin kahdensuuntaisella immunoentsymaattisella analyysillä. Veren IgG sekä syljen IgA analysoitiin immunosaostumiseen perustuvalla KONE Specific Supra -analysaattorilla. Tilastolliset analyysit suoritettiin SPSS 7.5 - ohjelmalla ja tilastollisen merkitsevyyden rajaksi asetettiin p<0.05. Temimaitovalmistetta nauttineilla kestävyysurheilijoilla seerumin IGF - 1 -arvot kohosivat tutkimusjakson aikana tilastollisesti merkitsevästi (p=0.001). Samoin temimaitovalmistetta nauttineilla voimaurheilijoilla arvot kohosi vat tilastollisesti merkitsevästi (p=0.039). Koko ryhmän IGF - 1 -pitoisuus nousi kahden viikon aikana 16.6% (p=0.009), kun taas kontrolliryhmässä ei ollut muutoksia. Syljen IgA:n osalta koeryhmän arvoissa tapahtui tilastollisesti merkitsevä nousu 33,3% (p=0.002), kun taas kontrolliryhmässä ei ollut muutoksia. Veren IgG:n osalta ei tapahtunut tilastollisesti merkitseviä muutoksia koe- tai kontrolliryhmässä. Tämän tutkimuksen perusteella temimaitovalmiste lisää seerumin IGF - l:n ja syljen IgA:n pitoisuutta urheilijoilla, mikä antaa viitteitä temimaitovalmisteen mahdollisesta hyödystä urheilijoiden palautumista ja terveenä säilymistä ajatellen.
first_indexed 2024-09-11T08:50:29Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "K\u00e4hk\u00f6nen, Jonne", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2008-01-08T08:17:41Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2008-01-08T08:17:41Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2002", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:891751", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9253", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "K\u00e4hk\u00f6nen, Jonne. Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF - 1:n ja IgG:n sek\u00e4 syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla. Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto. Liikuntabiologian laitos. Pro gradu - tutkielma. Liikuntafysiologia. Ke~\u00e4t 2002. Temimaito on lehm\u00e4n poikimisen j\u00e4lkeen eritt\u00e4m\u00e4\u00e4 maitoa, josta valmistettua temimaitovalmistetta on k\u00e4ytetty my\u00f6s urheilijoiden parissa lis\u00e4ravinteena, koska se sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 runsaasti kasvutekij\u00f6it\u00e4 (lGF) ja vasta-aineita (Ig) verrattuna normaaliin maitoon. Runsaan kasvutekij\u00e4- ja vasta-ainepitoisuuden vuoksi temimaitovalmisteen on uskottu edist\u00e4v\u00e4n palautumista ja parantavan vastustuskyky\u00e4. Urheilijoiden k\u00e4ytt\u00e4m\u00e4st\u00e4 temimaitovalmisteesta on poistettu ylim\u00e4\u00e4r\u00e4isi\u00e4 ainesosia, mm. rasvaa. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 vaikuttaako temimaitovalmiste (Dynamic \u2122 Colostrum) teho lajien urheilijoiden tai kest\u00e4vyyslajien urheilijoiden insuliininkaltaisen kasvutekij\u00e4 -1:n (IGF -1) ja immunoglobuliini G:n (IgG) pitoisuuksiin veress\u00e4 tai immunoglobuliini A:n (IgA) pitoisuuksiin syljess\u00e4. Tutkimuksen koehenkil\u00f6in\u00e4 oli yhteens\u00e4 30 aktiivista kilpaurheilijaa. Kohenkil\u00f6t jaettiin satunnaisesti koeryhm\u00e4\u00e4n, jossa oli 10 miest\u00e4 (21,5\u00b10,7 vuotta, 182,9\u00b11,7cm, 74,7\u00b12,5kg) ja yhdeks\u00e4n naista (22,6\u00b11,6 vuotta, 172,0\u00b13,5cm, 62,6\u00b13,7kg) sek\u00e4 kontrolliryhm\u00e4\u00e4n, jossa oli kuusi miest\u00e4 (21,5\u00b11,9 vuotta, 182,9\u00b14,2cm, 74,7\u00b16,1kg) ja viisi naista (22,6\u00b13,6 vuotta, 172,0\u00b17,9cm, 62,6\u00b18,3kg). Koeryhm\u00e4 nautti kahden viikon tutkimusjakson aikana 20g Dynamic Colostrumia (DC) nelj\u00e4 kertaa vuorokaudessa ja kontrolliryhm\u00e4 vastaavasti 20g saman valmistajan maltodekstriini\u00e4 nelj\u00e4 kertaa vuorokaudessa. Tutkimusjakson aikana kaikki koehenkil\u00f6t t\u00e4yttiv\u00e4t sek\u00e4 ruokap\u00e4iv\u00e4kirjaa ett\u00e4 harjoittelup\u00e4iv\u00e4kirjaa, joista tiedot ker\u00e4ttiin erilliselle lomakkeelle analysointia varten. Koehenkil\u00f6t eiv\u00e4t saaneet k\u00e4ytt\u00e4\u00e4 muita lis\u00e4ravinteita jakson aikana. Verin\u00e4ytteet (5 ml) otettiin kyyn\u00e4rlaskimosta tutkimusp\u00e4ivin\u00e4 0,5, 10 ja 14 aamulla 10 tunnin paaston j\u00e4lkeen veren IGF - l:n ja IgG:n m\u00e4\u00e4rityksi\u00e4 varten. Sylkin\u00e4ytteet (8ml) IgA:n m\u00e4\u00e4rityksi\u00e4 varten otettin samassa yhteydess\u00e4 paastotilassa. Veren IGF - 1 analysoitiin kahdensuuntaisella immunoentsymaattisella analyysill\u00e4. Veren IgG sek\u00e4 syljen IgA analysoitiin immunosaostumiseen perustuvalla KONE Specific Supra -analysaattorilla. Tilastolliset analyysit suoritettiin SPSS 7.5 - ohjelmalla ja tilastollisen merkitsevyyden rajaksi asetettiin p<0.05. Temimaitovalmistetta nauttineilla kest\u00e4vyysurheilijoilla seerumin IGF - 1 -arvot kohosivat tutkimusjakson aikana tilastollisesti merkitsev\u00e4sti (p=0.001). Samoin temimaitovalmistetta nauttineilla voimaurheilijoilla arvot kohosi vat tilastollisesti merkitsev\u00e4sti (p=0.039). Koko ryhm\u00e4n IGF - 1 -pitoisuus nousi kahden viikon aikana 16.6% (p=0.009), kun taas kontrolliryhm\u00e4ss\u00e4 ei ollut muutoksia. Syljen IgA:n osalta koeryhm\u00e4n arvoissa tapahtui tilastollisesti merkitsev\u00e4 nousu 33,3% (p=0.002), kun taas kontrolliryhm\u00e4ss\u00e4 ei ollut muutoksia. Veren IgG:n osalta ei tapahtunut tilastollisesti merkitsevi\u00e4 muutoksia koe- tai kontrolliryhm\u00e4ss\u00e4. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella temimaitovalmiste lis\u00e4\u00e4 seerumin IGF - l:n ja syljen IgA:n pitoisuutta urheilijoilla, mik\u00e4 antaa viitteit\u00e4 temimaitovalmisteen mahdollisesta hy\u00f6dyst\u00e4 urheilijoiden palautumista ja terveen\u00e4 s\u00e4ilymist\u00e4 ajatellen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2008-01-08T08:17:41Z (GMT). No. of bitstreams: 1\njokahko.pdf: 2408774 bytes, checksum: 482529085448d807480ee6641218ae86 (MD5)\n Previous issue date: 2002", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "56 lehte\u00e4.", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "lis\u00e4ravinteet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sek\u00e4 syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kest\u00e4vyys- ja teholajien urheilijoilla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-2002891751", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biology of Physical Activity", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Exercise Physiology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5011", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ternimaito", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "urheilijat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "palautuminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintoainevalmisteet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_9253
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:29Z
main_date 2002-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2002
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/7530646b-f8c3-475e-93df-54b7a3e0f23f\/download","text":"jokahko.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2002
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Kähkönen, Jonne Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla lisäravinteet Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 ternimaito urheilijat palautuminen ravintoainevalmisteet
title Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla
title_full Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla
title_fullStr Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla
title_full_unstemmed Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla
title_short Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla
title_sort ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren igf 1 n ja igg n sekä syljen iga n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys ja teholajien urheilijoilla
title_txtP Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla
topic lisäravinteet Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 ternimaito urheilijat palautuminen ravintoainevalmisteet
topic_facet 5011 Exercise Physiology Liikuntafysiologia lisäravinteet palautuminen ravintoainevalmisteet ternimaito urheilijat
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9253 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-2002891751
work_keys_str_mv AT kähkönenjonne ternimaitovalmisteenvaikutuksiaverenigf1njaiggnsekäsyljeniganpitoisuuksiinkahdenvi