Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin

Pyrittäessä korvaamaan muovisia pakkausmateriaaleja, nousee kartonki hyväksi vaihtoehdoksi. Tässä tutkielmassa käsitellään elintarvikekontaktiin käytettävien kartonkien valmistusta sekä valmistuksessa käytettävien massaliimojen, erityisesti alkyyliketeenidimeerien (AKD), ominaisuuksia kartongin hydr...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Tervo, Joni
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2023
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92238
_version_ 1826225754393804800
author Tervo, Joni
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Tervo, Joni Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Tervo, Joni Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Tervo, Joni
datasource_str_mv jyx
description Pyrittäessä korvaamaan muovisia pakkausmateriaaleja, nousee kartonki hyväksi vaihtoehdoksi. Tässä tutkielmassa käsitellään elintarvikekontaktiin käytettävien kartonkien valmistusta sekä valmistuksessa käytettävien massaliimojen, erityisesti alkyyliketeenidimeerien (AKD), ominaisuuksia kartongin hydrofobisuuden parantamiseen. Massaliimojen käyttöön sekä niiden pitoisuuksiin elintarvikekontaktimateriaaleissa liittyy runsaasti lakeja sekä säädöksiä, joita käsitellään osana tutkielmaa. Myös eri analyysimenetelmiä sekä menetelmien validointia käsitellään omassa alaluvussaan. Työssä määritettiin kolmen kartongin valmistuksessa käytettävän AKD-massaliiman eroja niiden retentioissa sekä näiden vaikutusta kartongin hydrofobisuuteen. Kyseiset kolme AKD-laatua olivat polymeeri- ja tärkkistabiloidut kationiset C18 pohjaiset AKD:t (PKC18 ja TKC18) sekä tärkkistabiloitu ja promovoitu kationinen C18 pohjainen AKD (TPKC18). Suurin kokonais-AKD -pitoisuus, 1,22 mg/g kartonkia, analysoitiin tuoreesta PKC18:sta. Pienin kokonais-AKD -pitoisuus, 0,76 mg/g kartonkia, analysoitiin kypsytetystä TKC18:sta. Kypsytetyissä näytteissä retentoituneen AKD:n osuuden kasvu kyettiin havaitsemaan verrattaessa näytteitä tuoreisiin näytteisiin. Sitoutuneen AKD:n osuus kypsytettäessä kasvoi eniten, 8,8 → 21,1 %, TKC18:ssa. Pienin sitoutuneen AKD:n osuuden kasvu, 15,9 → 20,8 %, määritettiin TPKC18:sta. Näytteiden hydrofobisuutta arvioitiin myös mittaamalla Cobb180-arvot. Pienin Cobb180-arvo, 46 g/m2, mitattiin kypsytetystä PKC18:sta ja suurin, 73 g/m2, kypsytetystä TPKC18:sta. Retention lisäksi elintarvikekontaktia ja siinä tapahtuvaa dialkyyliketonien (DAK) migraatiota elintarvikkeisiin simuloitiin iso-oktaanilla, oliiviöljyllä ja modifioidulla polyfenyleenioksidilla, eli Tenax®:lla. Raja-arvona migratoituvan DAK:n määrälle pidetään BfR:n määrittämää 5 mg/kg elintarviketta. Pienimmät DAK:n Tenax®- ja oliiviöljymigraation tulokset määritettiin TKPC18:sta, Tenax®-migraation tulos oli 0,03 mg/kg elintarviketta ja oliiviöljymigraation 1,00 mg/kg elintarviketta. Lähimpänä BfR:n raja-arvon rikkoutumista oli TKPC18:n iso-oktaanimigraatio, joka saavutti arvon 4,50 mg/kg elintarviketta.
first_indexed 2023-12-11T21:00:45Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Louhelainen, Jarmo", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Seunti\u00ebns, Katri", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Tervo, Joni", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2023-12-11T07:38:26Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2023-12-11T07:38:26Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2023", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92238", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Pyritt\u00e4ess\u00e4 korvaamaan muovisia pakkausmateriaaleja, nousee kartonki hyv\u00e4ksi vaihtoehdoksi. T\u00e4ss\u00e4 tutkielmassa k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n elintarvikekontaktiin k\u00e4ytett\u00e4vien kartonkien valmistusta sek\u00e4 valmistuksessa k\u00e4ytett\u00e4vien massaliimojen, erityisesti alkyyliketeenidimeerien (AKD), ominaisuuksia kartongin hydrofobisuuden parantamiseen. Massaliimojen k\u00e4ytt\u00f6\u00f6n sek\u00e4 niiden pitoisuuksiin elintarvikekontaktimateriaaleissa liittyy runsaasti lakeja sek\u00e4 s\u00e4\u00e4d\u00f6ksi\u00e4, joita k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n osana tutkielmaa. My\u00f6s eri analyysimenetelmi\u00e4 sek\u00e4 menetelmien validointia k\u00e4sitell\u00e4\u00e4n omassa alaluvussaan.\nTy\u00f6ss\u00e4 m\u00e4\u00e4ritettiin kolmen kartongin valmistuksessa k\u00e4ytett\u00e4v\u00e4n AKD-massaliiman eroja niiden retentioissa sek\u00e4 n\u00e4iden vaikutusta kartongin hydrofobisuuteen. Kyseiset kolme AKD-laatua olivat polymeeri- ja t\u00e4rkkistabiloidut kationiset C18 pohjaiset AKD:t (PKC18 ja TKC18) sek\u00e4 t\u00e4rkkistabiloitu ja promovoitu kationinen C18 pohjainen AKD (TPKC18). Suurin kokonais-AKD -pitoisuus, 1,22 mg/g kartonkia, analysoitiin tuoreesta PKC18:sta. Pienin kokonais-AKD -pitoisuus, 0,76 mg/g kartonkia, analysoitiin kypsytetyst\u00e4 TKC18:sta. Kypsytetyiss\u00e4 n\u00e4ytteiss\u00e4 retentoituneen AKD:n osuuden kasvu kyettiin havaitsemaan verrattaessa n\u00e4ytteit\u00e4 tuoreisiin n\u00e4ytteisiin. Sitoutuneen AKD:n osuus kypsytett\u00e4ess\u00e4 kasvoi eniten, 8,8 \u2192 21,1 %, TKC18:ssa. Pienin sitoutuneen AKD:n osuuden kasvu, 15,9 \u2192 20,8 %, m\u00e4\u00e4ritettiin TPKC18:sta. N\u00e4ytteiden hydrofobisuutta arvioitiin my\u00f6s mittaamalla Cobb180-arvot. Pienin Cobb180-arvo, 46 g/m2, mitattiin kypsytetyst\u00e4 PKC18:sta ja suurin, 73 g/m2, kypsytetyst\u00e4 TPKC18:sta.\nRetention lis\u00e4ksi elintarvikekontaktia ja siin\u00e4 tapahtuvaa dialkyyliketonien (DAK) migraatiota elintarvikkeisiin simuloitiin iso-oktaanilla, oliivi\u00f6ljyll\u00e4 ja modifioidulla polyfenyleenioksidilla, eli Tenax\u00ae:lla. Raja-arvona migratoituvan DAK:n m\u00e4\u00e4r\u00e4lle pidet\u00e4\u00e4n BfR:n m\u00e4\u00e4ritt\u00e4m\u00e4\u00e4 5 mg/kg elintarviketta. Pienimm\u00e4t DAK:n Tenax\u00ae- ja oliivi\u00f6ljymigraation tulokset m\u00e4\u00e4ritettiin TKPC18:sta, Tenax\u00ae-migraation tulos oli 0,03 mg/kg elintarviketta ja oliivi\u00f6ljymigraation 1,00 mg/kg elintarviketta. L\u00e4himp\u00e4n\u00e4 BfR:n raja-arvon rikkoutumista oli TKPC18:n iso-oktaanimigraatio, joka saavutti arvon 4,50 mg/kg elintarviketta.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2023-12-11T07:38:26Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2023-12-11T07:38:26Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2023", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "77", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "alkyyliketeenidimeeri", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "dialkyyliketoni", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "AKD", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "DAK", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "BfR", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "NIAS", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "GC-FID", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "iso-oktaani", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Tenax", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202312118238", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kemian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Chemistry", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Analyyttinen kemia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Analytical Chemistry", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.collaborator", "value": "business", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "collaborator", "schema": "yvv"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "18000", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "yvv.contractresearch.initiative", "value": "business", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "initiative", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "copyright", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "40311", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kaasukromatografia", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "oliivi\u00f6ljy", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kartonki", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarvikkeet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kromatografia", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "pakkausmateriaalit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kartonkiteollisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "pakkaukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kemiallinen analyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_92238
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:24Z
main_date 2023-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2023
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/97f7f607-f6ea-4b8b-b483-25fb8c71aefd\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202312118238.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2023
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Tervo, Joni Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin alkyyliketeenidimeeri dialkyyliketoni AKD DAK BfR NIAS GC-FID iso-oktaani Tenax Analyyttinen kemia Analytical Chemistry 40311 kaasukromatografia oliiviöljy kartonki elintarvikkeet kromatografia pakkausmateriaalit kartonkiteollisuus pakkaukset kemiallinen analyysi
title Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
title_full Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
title_fullStr Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
title_full_unstemmed Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
title_short Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
title_sort alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
title_txtP Alkyyliketeenidimeerien retentio selluloosakuituun ja dialkyyliketonien migraatio simulantteihin
topic alkyyliketeenidimeeri dialkyyliketoni AKD DAK BfR NIAS GC-FID iso-oktaani Tenax Analyyttinen kemia Analytical Chemistry 40311 kaasukromatografia oliiviöljy kartonki elintarvikkeet kromatografia pakkausmateriaalit kartonkiteollisuus pakkaukset kemiallinen analyysi
topic_facet 40311 AKD Analytical Chemistry Analyyttinen kemia BfR DAK GC-FID NIAS Tenax alkyyliketeenidimeeri dialkyyliketoni elintarvikkeet iso-oktaani kaasukromatografia kartonki kartonkiteollisuus kemiallinen analyysi kromatografia oliiviöljy pakkaukset pakkausmateriaalit
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92238 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202312118238
work_keys_str_mv AT tervojoni alkyyliketeenidimeerienretentioselluloosakuituunjadialkyyliketonienmigraatiosimulantte