Yhteenveto: | Musiikin kuuntelun kulutusympäristö elää entistä enemmän digitalisoituneilla suoratoistopalvelualustoilla fyysisten ääniteformaattien käyttöosuuden vähentyessä vuosittain. Kulutuskentän muutoksen lisäksi digitaalisuus on aikaan saanut myös suoratoistopalvelun liitoksissa olevia sosiaalisia median palveluita, joissa kuluttajat ovat vuorovaikutuksessa entistä enemmän keskenään. COVID19-pandemia lisäsi ihmisten väliset vuorovaikutustilanteet suurimmaksi osaksi digitaalisiin alustoihin ja fyysisesti vähentämään kohtaamisia.
Laaja kyselytutkimus tutkii suomalaisten musiikin kuuntelijoiden valintoja: mitkä musiikin kuuntelun kulutusmuodot kiinnostavat ja valikoituvat – ja miksi? Mitkä ovat kuluttajan syyt valitsemalleen kulutusmuodolle? Voisiko kulutusmuotoja tietyistä syistä vaihtaa, vai ovatko kuluttajat tyytyväisiä kulutusmuotoonsa? Näihin kysymyksiin tutkimus etsii vastauksia niin musiikin suoratoistopalveluiden kuin perinteisten analogisten ääniformaattien käyttäjiltä.
Lisäksi tutkimus selvittää sosiaalisen median vaikutusta musiikin kuunteluun ja sen konteksteista vaikuttumiseen: löytävätkö musiikin kuuntelijat somesta musiikkia, seuraavatko musiikin kuluttajat musiikin kuunteluun liittyviä ilmiöitä tai jakavatko he päivityksiä musiikin kuuntelusta? Sosiaalista näkökulmaa tutkii aiemman lisäksi myös musiikin kuuntelun ja hyvinvoinnin suhteesta COVID19-pandemian aikana: vaikuttiko musiikin kuuntelu hyvinvointiin poikkeuksellisina aikoina?
Tutkimus on toteutettu kyselylomakkeella määrällisiä metodeja käyttäen. Tutkimuksen ote on deskriptiivinen: tarkoituksena etsiä laajasta otosjoukosta erilaisia ilmiöitä ja ominaisuuksia. Tutkimukseen osallistui 833 eri ikäistä musiikin kuuntelijaa ympäri Suomea kertomaan omasta musiikin kuuntelustaan.
|