Summary: | Sosiaalipäivystys on lakisääteinen ja merkittävä osa sosiaalityötä. Työskentely sosiaalipäivystyksessä eroaa muista sosiaalityön tehtävistä, sillä sosiaalipäivystyksen työntekijän on hallittava laaja kirjo eri sosiaalityön osaamisalueita asiakkaiden palveluntarpeisiin vastaamiseksi. Tässä tutkielmassa tuotettiin tietoa siitä ketkä tarvitsevat sosiaalipäivystyksen palveluita, millaisia ovat sosiaalipäivystyksen tyypilliset työtehtävät ja mitä muutoksia työtehtävissä on tapahtunut vuosien 2015 ja 2019 aikana. Lisäksi tietoa tuotettiin siitä, minkälainen kuva päivystystyöstä sosiaalityön osa-alueena tutkielman aineiston perusteella muodostuu.
Tutkielmassa yhdistettiin laadullista sekä määrällistä tutkimustietoa ja tutkielma edustaa monimenetelmätutkimusta. Tutkimuskysymyksiin vastattiin kunnista saatujen tilastoraporttien ja työntekijöille Webropol-verkkoalustalla esitetyn avoimen kysymyksen avulla. Sosiaalipäivystystyötä tekevien työntekijöiden vastaukset vahvistivat näytteenomaisesti sosiaalipäivystystyön vaativuutta ja moninaisuutta. Tutkielmassa käsiteltiin lisäksi akuuttia kriisityötä, asiakkaan auttamista sekä kriisityön kuormittavuutta ja sen vaikutusta työntekijään. Sosiaalipäivystystyön luonteen vuoksi tutkielmaa tarkasteltiin trauma- ja kriisityön viitekehyksen kautta. Tutkielma tuotti tärkeää tietoa sosiaalipäivystyksen työtehtävien moninaisuudesta, työtehtävien lisääntymisestä, työn luonteesta ja kuormittavien työtilanteiden merkityksestä sosiaalityöntekijöille.
Tutkielmassa tarkastellulla ajanjaksolla työtehtävät olivat lisääntyneet merkittävästi ja lähes kolminkertaistuneet molemmilla sosiaalipäivystysalueilla. Tilastoraporteista kävi ilmi, että sosiaalipäivystyksessä autetaan eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, mutta eniten sosiaalipäivystyksen palveluita tarvitsevia asiakastyyppejä olivat yksinhuoltaja äiti ja lapset, pariskunta ja lapset sekä yksinasuvat aikuiset. Molemmilla sosiaalipäivystysalueilla suurin palveluiden tarve liittyi perhe-elämän vaikeuksiin, nuoren tai lapsen erityisvaikeuksiin tai perushoidon puutteeseen. Kriisitilanteita koskevat tehtävät olivat myös lisääntyneet huomattavasti. Tutkielman tulosten mukaan sosiaalipäivystystyötä tekevät työntekijät altistuvat huomattavissa määrin asiakastilanteille, jotka voivat aiheuttaa myötätuntouupumusta ja sijaistraumatisoitumista.
|