Yhteenveto: | Jännittäminen on osa kielenoppimista. Useimmat kielenoppijat jännittävät erilaisissa tilanteissa, niin luokkahuoneessa kuin sen ulkopuolellakin. Jännitystä aiheuttaa yleensä pelko epäonnistumisesta, sekä toisten mielipiteet. Siksi on tärkeää tiedostaa, millaisissa tilanteissa oppilaat erityisesti jännittävät ja miten jännitys ilmenee.
Oppimisvaikeuksia voi esiintyä erilaisissa kielenoppimisen osa-alueissa, kuten kirjoittamisessa, lukemisessa, kieliopissa, sanastossa tai kuullun ymmärtämisessä. Tässä tutkimuksessa opiskelijan omat ajatukset ja kokemukset kielen oppimisvaikeuksista ovat tarkastelun kohteena, eivät niinkään diagnosoidut oppimisvaikeudet. Tutkielmassani mainitut oppimisvaikeudet voivat johtua esimerkiksi sosiaalisista tekijöistä, kuten motivaatiosta tai asenteista kieltä kohtaan.
Tämä kandidaatin tutkielma käsittelee jännitystä englannin kielen tunneilla, sekä vaikeuksia englannin kielen oppimisessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kokevatko oppilaat jännitystä erilaisissa tilanteissa englannin kielen tunneilla ja miksi. Tarkoituksena on myös selvittää, millaisia vaikeuksia oppilailla on englannin kielen oppimisessa ja miten vaikeudet ilmenevät. Lopuksi pohdin, onko näiden kahden kokonaisuuden välillä yhteys.
Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeella, johon vastasi 50 täysi-ikäistä lukiolaista. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin osa opiskelijoista kokee jännitystä englannin kielen tunneilla edes joskus. Suurin osa jännittää erityisesti esiintyessä toisille tai vastatessa opettajan kysymykseen englanniksi. Lisäksi opiskelijoilla on eniten vaikeuksia kieliopin ja sanaston kanssa. Erityisesti epävarmuus omista taidoista ja pelko virheiden tekemisestä nousi tässä yhteydessä esiin. Jännityksen ja oppimisvaikeuksien välinen yhteys näkyy esimerkiksi siinä, kun opiskelijoilla on vaikeuksia tietyssä kielen osa-alueessa, heistä tulee epävarmoja omista taidoistaan, jolloin heitä usein jännittää erityisesti toisten edessä esiintyminen.
|