Summary: | Tiivistelmä-Abstract
Maisterintutkielma käsittelee rintamamiestaloon liitettyä elämäntapaa sosiaalisen median kontekstissa 2010-luvulla. Tutkielman lähtökohtana olivat yhteisöpalvelu Facebookissa tehdyt havainnot keskustelua herättävistä aiheista.
Aineistolähtöistä analyysiä varten rekrytoitiin Facebookin rintamamiestaloa käsittelevistä suljetuista keskusteluryhmistä henkilöitä, jotka vastasivat sähköpostitse lähetettyyn puolistrukturoituun kyselyyn. Vastauksia kyselyyn saatiin 25 kappaletta. Vastausten pohjalta muodostettiin kaksi pääteemaa, jotka olivat 1) aktiivinen omaehtoinen toiminta ja elämäntahdin hidastaminen sekä 2) rintamamiestaloelämään liitetyt arvostukset ja asenteet.
Vastausten perusteella todettiin, että rintamamiestaloelämä näyttäytyy elämäntapana, johon aktiivisen tekemisen ja toiminnan rinnalla liittyy pyrkimys hidastamiseen ja elämän leppoistamiseen. Yhteistä tälle kokonaisuudelle on vahva kokemus omaehtoisuudesta. Toisen merkittävän pääteeman mukaan rintamamiestaloelämäntapa näyttää aineiston perusteella sisältävän paljon arvostuksia ja asumiseen liittyviä asenteita, joita ovat ympäristön arvostus ja kunnioittaminen, menneen ajan ihannointi sekä vahva tietoisuus asumiseen ja elämäntapaan liittyvistä lainalaisuuksista.
Tutkielma osoittaa, että rintamamiestalo on monimerkityksellinen arjen tila, joka mahdollistaa omaehtoisen, haastavan, mutta myös antoisan ja merkityksellisen, omaehtoisen elämäntavan toteuttamisen. Tilan merkityksiä tuotetaan päivittäin ottamalla tilaa haltuun aktiivisen toiminnan ja tietoisten asumiseen liittyvien ideologioiden työstämisen kautta. Taloa ja sen merkityksiä tuotetaan ja uusinnetaan myös keskustelemalla verkon välityksellä rintamamiestaloelämäntapaan liittyvistä teemoista. Sosiaalisen median mahdollistamien palveluiden avulla työstetään asumista ja elämäntapaa. Foorumeilla esitellään elämäntapaan liittyvää kuvastoa, jaetaan mielipiteitä, kokemuksia ja neuvoja sekä hyödynnetään ja tuotetaan eritasoista asiantuntijapuhetta, jolle tyypillistä on omakohtaisiin kokemuksiin perustuva kokemusasiantuntijuus.
|