Summary: | Tutkielman tehtävänä on tarkastella millaisena lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä kertominen näyttäytyy kansainvälisissä tutkimuksissa. Tutkielmassa kuvataan miten hyväksikäytöstä kertomista on tutkittu kansainvälisesti sekä sitä kenelle lapset hyväksikäytöstä kertovat ja mitkä tekijät liittyvät kertomiseen tai kertomatta jättämiseen.
Tutkimusaineistona on käytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä kertomista käsitteleviä kansainvälisiä tutkimuksia. Aineisto kerättiin elektronisista tietokannoista systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmällä. Aineisto koostuu 22 tutkimuksesta, joista suurin osa on yhdysvaltalaisia tutkimuksia. Aineiston analyysimenetelmänä käytetään sisällönanalyysia.
Tutkimuksissa painottuu lasten näkökulma. Lähes kaikkien tutkimusten aineisto on kerätty lapsilta. Tutkimuksissa käytettiin sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia menetelmiä. Tässä tutkielmassa havaittiin, että hyväksikäytöstä kertomiseen liittyivät sekä kertomista edistävät että estävät tekijät. Tekijöiden nähtiin olevan yhteydessä lapseen itseensä, tämän perheeseen ja läheisiin, yhteisöön ja yhteiskuntaan sekä hyväksikäyttäjään ja hyväksikäyttötilanteeseen.
Lapset kertovat seksuaalisesta hyväksikäytöstä henkilöille, joihin he voivat luottaa kuten ystäville ja perheenjäsenille. Ystävistä tytöille kerrotaan useammin kuin pojille ja vanhemmista äideille useammin kuin isille. Kertomistilanteessa lapsi pohtii kertomisen ja kertomatta jättämisen seurauksia ja päätyy joko kertomaan hyväksikäytöstä tai salaamaan sen. Hyväksikäytöstä kertominen näyttäytyy prosessina, jossa lapsen kertomispäätökseen vaikuttavat useat eri tekijät.
|