Yhteenveto: | Yhteistoiminnallisella oppimisella tarkoitetaan toimintatapoja, joiden avulla pyritään yhdessä työskentelemällä ja oppimalla saavuttamaan ryhmän yhteiset päämäärät. Termin voidaan katsoa olevan eräänlainen opetusfilosofia, joka kattaa useita eri yhteistoiminnallisuutta tukevia opetusmenetelmiä tai aktiviteetteja. Olennaista yhteistoiminnalliselle oppimiselle on, että ryhmän jäsenet ovat vastuussa toistensa taitojen kehittymisestä samalla tavalla kuin omasta oppimisestaankin. Samalla ryhmän jäsenet harjoittavat ihmissuhde- ja ongelmanratkaisutaitojen kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa kanssaoppijoiden kanssa laatien lopulta itsearvioinnin ryhmän toiminnasta.
Koska yhteistoiminnallista oppimista kirjallisissa oppimateriaaleissa ei tiettävästi ole tutkittu, oli tämän deskriptiivisen tutkielman tavoitteena selvittää, miten suomalaisissa peruskouluissa käytössä olevissa englannin kielen oppikirjoissa hyödynnetään yhteistoiminnallisen oppimisen periaatteita. Tutkimusaineistona toimi kolme peruskoulun 9. luokan englannin harjoituskirjaa, Smart Moves 3, Top 9 ja Spotlight 9, joista ainakin kaksi jälkimmäistä ovat yhä käytössä perusopetuksessa. Näistä kirjoista valittiin yhteensä yksitoista tehtävää, joiden sisältöä, tehtävätyyppiä ja yhteistoiminnallisuutta analysoitiin viitaten saatavilla olleeseen teoriaan yhteistoiminnallisen oppimisen ominaispiirteistä.
Tutkimuksissa tunnistettiin ainakin kuusi erilaista aktiviteettityyppiä, joiden voitiin katsoa tukevan yhteistoiminnallista oppimista. Runsaimmin edustettuna olivat suulliset vuorovaikutustehtävät, mutta yhteistoiminnalliseen oppimiseen ohjeistettiin myös muun muassa kääntämis- ja aukkotehtävissä.
|