Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella

Johdanto. Jalkapalloilijoiden tulee ravitsemuksessaan kiinnittää erityisesti huomiota riittävään energian ja suojaravinteiden saantiin johtuen lajin harjoittelu- ja kilpailuvaatimuksista. Puutteellisella ravitsemuksella sen sijaan voi olla esimerkiksi elimistön immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Saarnio, Heidi
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Kandityö
Kieli:fin
Julkaistu: 2015
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45691
_version_ 1826225815414636544
author Saarnio, Heidi
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Saarnio, Heidi Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Saarnio, Heidi Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Saarnio, Heidi
datasource_str_mv jyx
description Johdanto. Jalkapalloilijoiden tulee ravitsemuksessaan kiinnittää erityisesti huomiota riittävään energian ja suojaravinteiden saantiin johtuen lajin harjoittelu- ja kilpailuvaatimuksista. Puutteellisella ravitsemuksella sen sijaan voi olla esimerkiksi elimistön immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa heikentävä vaikutus ja näin ollen suurentunut riski sairastua infektioihin kauden aikana. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mahdollisia muutoksia jalkapalloilijoiden valikoiduissa verimuuttujissa kilpailukauden aikana sekä heidän ravinnonsaantiaan. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui 22 jyväskyläläistä miesjalkapalloilijaa iältään 24,9 ± 5,6 vuotta. Tutkimus toteutettiin kilpailukauden 2013 aikana, jolloin joukkue pelasi Suomen pääsarjatasolla. Koehenkilöt jakautuivat ravintolisää käyttäneisiin ja kontrolliryhmään, lisäksi kaikkien pelaajien ravinnonsaantia tarkasteltiin kolmen päivän ruokapäiväkirjojen täytön perusteella ja ne analysoitiin hyödyntämällä ravinnonlaskentaohjelmaa. Ravintolisät olivat Kyäni -ravintolisävalmistajan nitraatti- ja antioksidanttiravintolisiä. Verisolunäytteet otettiin kolmelta eri mittauskerralta: kauden alussa, keskivaiheella sekä lopussa ja ne analysoitiin Jyväskylän keskussairaalan laboratoriossa. Tulokset. Punasolujen koon vaihtelu (p<0.001), niiden keskitilavuus (p<0.01) ja trombosyyttien arvot (p<0.001) sekä leukosyyteistä lymfosyyttien (p<0.05) ja basofiilien (p<0.01) määrät laskivat kauden aikana eri mittauskertojen välillä. Sen sijaan leukosyyteistä neutrofiilien (p<0.05) arvot nousivat välimittauksista loppumittauksiin. Antioksidanttilisällä ei ollut merkitsevää vaikutusta verisoluihin ja näin ollen ravintolisää käyttäneiden tulokset eivät eronneet muiden pelaajien arvoista. Pelaajien kokonaisenergiansaanti (2725 ± 592 kcal/vrk) sekä hiilihydraattien saanti (4,2 ± 1,3 kcal/kg/vrk) olivat alle urheilijasuositusten, kun taas proteiinien saanti oli suositusten mukaista (1,6 ± 0,4 kcal/kg/vrk). Mikroravintoaineiden saanti oli yleisten ravitsemussuositusten mukainen tai moninkertainen, mutta jäi monen kohdalla alle urheilijoiden tavoitetasosta. Johtopäätökset. Tämän tutkimuksen perusteella kilpailukaudella saattaisi olla vaikutusta tiettyihin perusverenkuvan muuttujiin. Kauden loppupuolella havaittiin etenkin merkitsevää laskua tiettyjen leukosyyttien arvoissa. On otettava kuitenkin huomioon mahdolliset harjoitusten ja pelien akuutit vasteet kyseisiin arvoihin eri mittauskerroilla. Pelaajien ravitsemuksessa tulee tutkimuksen tulosten perusteella kiinnittää erityisesti huomiota riittävään energiansaantiin, jotta voitaisiin ylläpitää ja saavuttaa paras mahdollinen suorituskykyisyys harjoituksissa ja otteluissa kauden aikana. Mikroravintoaineista etenkin vitamiinien riittävässä saannissa on pelaajilla parannettavaa, mikäli tarkastellaan niiden saantia suhteessa urheilijoille asetettuihin tavoitearvoihin.
first_indexed 2015-04-21T20:07:04Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Saarnio, Heidi", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2015-04-21T14:52:39Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2015-04-21T14:52:39Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2015", "language": "fi", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45691", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Johdanto. Jalkapalloilijoiden tulee ravitsemuksessaan kiinnitt\u00e4\u00e4 erityisesti huomiota riitt\u00e4v\u00e4\u00e4n energian ja suojaravinteiden saantiin johtuen lajin harjoittelu- ja kilpailuvaatimuksista. Puutteellisella ravitsemuksella sen sijaan voi olla esimerkiksi elimist\u00f6n immuunipuolustusj\u00e4rjestelm\u00e4n toimintaa heikent\u00e4v\u00e4 vaikutus ja n\u00e4in ollen suurentunut riski sairastua infektioihin kauden aikana. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4 mahdollisia muutoksia jalkapalloilijoiden valikoiduissa verimuuttujissa kilpailukauden aikana sek\u00e4 heid\u00e4n ravinnonsaantiaan.\r\nMenetelm\u00e4t. Tutkimukseen osallistui 22 jyv\u00e4skyl\u00e4l\u00e4ist\u00e4 miesjalkapalloilijaa i\u00e4lt\u00e4\u00e4n 24,9 \u00b1 5,6 vuotta. Tutkimus toteutettiin kilpailukauden 2013 aikana, jolloin joukkue pelasi Suomen p\u00e4\u00e4sarjatasolla. Koehenkil\u00f6t jakautuivat ravintolis\u00e4\u00e4 k\u00e4ytt\u00e4neisiin ja kontrolliryhm\u00e4\u00e4n, lis\u00e4ksi kaikkien pelaajien ravinnonsaantia tarkasteltiin kolmen p\u00e4iv\u00e4n ruokap\u00e4iv\u00e4kirjojen t\u00e4yt\u00f6n perusteella ja ne analysoitiin hy\u00f6dynt\u00e4m\u00e4ll\u00e4 ravinnonlaskentaohjelmaa. Ravintolis\u00e4t olivat Ky\u00e4ni -ravintolis\u00e4valmistajan nitraatti- ja antioksidanttiravintolisi\u00e4. Verisolun\u00e4ytteet otettiin kolmelta eri mittauskerralta: kauden alussa, keskivaiheella sek\u00e4 lopussa ja ne analysoitiin Jyv\u00e4skyl\u00e4n keskussairaalan laboratoriossa.\r\nTulokset. Punasolujen koon vaihtelu (p<0.001), niiden keskitilavuus (p<0.01) ja trombosyyttien arvot (p<0.001) sek\u00e4 leukosyyteist\u00e4 lymfosyyttien (p<0.05) ja basofiilien (p<0.01) m\u00e4\u00e4r\u00e4t laskivat kauden aikana eri mittauskertojen v\u00e4lill\u00e4. Sen sijaan leukosyyteist\u00e4 neutrofiilien (p<0.05) arvot nousivat v\u00e4limittauksista loppumittauksiin. Antioksidanttilis\u00e4ll\u00e4 ei ollut merkitsev\u00e4\u00e4 vaikutusta verisoluihin ja n\u00e4in ollen ravintolis\u00e4\u00e4 k\u00e4ytt\u00e4neiden tulokset eiv\u00e4t eronneet muiden pelaajien arvoista. Pelaajien kokonaisenergiansaanti (2725 \u00b1 592 kcal/vrk) sek\u00e4 hiilihydraattien saanti (4,2 \u00b1 1,3 kcal/kg/vrk) olivat alle urheilijasuositusten, kun taas proteiinien saanti oli suositusten mukaista (1,6 \u00b1 0,4 kcal/kg/vrk). Mikroravintoaineiden saanti oli yleisten ravitsemussuositusten mukainen tai moninkertainen, mutta j\u00e4i monen kohdalla alle urheilijoiden tavoitetasosta.\r\nJohtop\u00e4\u00e4t\u00f6kset. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella kilpailukaudella saattaisi olla vaikutusta tiettyihin perusverenkuvan muuttujiin. Kauden loppupuolella havaittiin etenkin merkitsev\u00e4\u00e4 laskua tiettyjen leukosyyttien arvoissa. On otettava kuitenkin huomioon mahdolliset harjoitusten ja pelien akuutit vasteet kyseisiin arvoihin eri mittauskerroilla. Pelaajien ravitsemuksessa tulee tutkimuksen tulosten perusteella kiinnitt\u00e4\u00e4 erityisesti huomiota riitt\u00e4v\u00e4\u00e4n energiansaantiin, jotta voitaisiin yll\u00e4pit\u00e4\u00e4 ja saavuttaa paras mahdollinen suorituskykyisyys harjoituksissa ja otteluissa kauden aikana. Mikroravintoaineista etenkin vitamiinien riitt\u00e4v\u00e4ss\u00e4 saannissa on pelaajilla parannettavaa, mik\u00e4li tarkastellaan niiden saantia suhteessa urheilijoille asetettuihin tavoitearvoihin.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Heikki Peltonen (heipelto@jyu.fi) on 2015-04-21T14:52:39Z\nNo. of bitstreams: 1\nSaarnio Heidi.pdf: 554583 bytes, checksum: ec267405c288c44ca1dd663bf0675424 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2015-04-21T14:52:39Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nSaarnio Heidi.pdf: 554583 bytes, checksum: ec267405c288c44ca1dd663bf0675424 (MD5)\n Previous issue date: 2015", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "jalkapallo", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "verisolut", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravitsemus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravintolis\u00e4", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravitsemussuositukset", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201504211642", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "jyx.includeIn.OAI", "value": "true", "language": "", "element": "includeIn", "qualifier": "OAI", "schema": "jyx"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_45691
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:23Z
main_date 2015-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2015
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/e8a9304b-7ffc-4e33-9c47-cfc9b6c15c75\/download","text":"Saarnio Heidi.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2015
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Saarnio, Heidi Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella jalkapallo verisolut ravitsemus ravintolisä ravitsemussuositukset Liikuntafysiologia
title Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella
title_full Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella
title_fullStr Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella
title_full_unstemmed Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella
title_short Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella
title_sort ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella
title_txtP Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella
topic jalkapallo verisolut ravitsemus ravintolisä ravitsemussuositukset Liikuntafysiologia
topic_facet Liikuntafysiologia jalkapallo ravintolisä ravitsemus ravitsemussuositukset verisolut
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45691 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201504211642
work_keys_str_mv AT saarnioheidi ravinnonvaikutuksiavalikoituihinverimuuttujiinkansallisentasonmiesjalkapalloilijoil