Yhteenveto: | Tämän Pro gradu-tutkimuksen tehtävänä on tarkastella vähähiilihydraattista ruokavaliota
noudattavien henkilöiden käsityksiä asiantuntijuudesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Niin
sanottujen karppaajien käsitys tyydyttyneen rasvan vaarattomuudesta on huolestuttanut
ravitsemusasiantuntijoita ja viranomaisia, ja asiasta on käyty niin kutsuttua rasvasotaa
mediassa. Koulutustason nousu ja muut yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat myös
asiantuntijuuteen ja mahdollistavat siihen kohdistuvan kritiikin, mikä näkyy myös
karppauskeskustelussa. Tutkimuksen teoriatausta on Michel Foucault'n ajatuksissa vallan
ja tiedon yhteyksistä. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on käytetty diskurssianalyysiä.
Tutkimuksen aineiston muodostaa karppaus.infon keskustelufoorumi, josta olen valinnut
tutkimukseeni kahdeksan keskusteluketjua.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että yleinen muutos asiantuntijuuteen suhtautumisessa
näkyy selvästi karppaajien mielipiteissä: Karppaajille asiantuntijuus on vahvasti
kontekstuaalista, tilanteessa syntyvää. Pelkkä professioon vetoaminen ei riitä takaamaan
asiantuntijuutta, vaan tiedot täytyy perustella. Maallikon ja asiantuntijan rajat ovat
hämärtyneet karppaajien puheissa: myös maallikko voi nousta asiantuntijaksi omalla
perehtymisellä. Lisäksi vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavia pidetään
kokemusasiantuntijoina. Omat kokemukset ja oman kehon tuntemukset nousevat esille
myös terveellistä ruokavaliota määriteltäessä. Ruumiin tuntemuksia kuunnellen jokainen
voi määritellä itselleen parhaiten sopivan ruokavalion. Terveellisen ruuan on oltava
luonnollista ja maukasta, ja tietenkin vähähiilihydraatista ja sopivan rasvaista. Rasvan
määrä herättää ristiriitoja myös karppaajien sisällä, ei vain viranomaisten puheissa.
Karppaajille omanlaisen ruokavalion löytäminen on tuonut helpotusta syömisen
kontrollointiin, ja täten itse- ja painonhallintaan.
|