Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista ravitsemusjournalismia esiintyy Suomen suurimmassa sanomalehdessä, Helsingin Sanomissa, ja naisten luetuimmassa erikoisaikakauslehdessä, Hyvä Terveys -lehdessä. Tutkimusaineisto koostui vuoden 2010 Helsingin Sanomista ja Hyvä Terveys -lehdistä kerä...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Ylilauri, Maija
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Terveystieteiden laitos, Department of Health Sciences, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2012
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37632
_version_ 1826225728722567168
author Ylilauri, Maija
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Terveystieteiden laitos Department of Health Sciences University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Ylilauri, Maija Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Terveystieteiden laitos Department of Health Sciences University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Ylilauri, Maija Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Terveystieteiden laitos Department of Health Sciences University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Ylilauri, Maija
datasource_str_mv jyx
description Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaista ravitsemusjournalismia esiintyy Suomen suurimmassa sanomalehdessä, Helsingin Sanomissa, ja naisten luetuimmassa erikoisaikakauslehdessä, Hyvä Terveys -lehdessä. Tutkimusaineisto koostui vuoden 2010 Helsingin Sanomista ja Hyvä Terveys -lehdistä kerätyistä ruokaa ja ravitsemusta käsitelleistä jutuista (n=682). Aineisto analysoitiin sisällönerittelyllä, jota varten laadittiin luokittelurunko ja -ohjeet. Aineistosta valittiin osa-aineisto (n=23) diskurssianalyyttistä tarkastelua varten. Osa-aineistosta tutkittiin, miten ravitsemusohjeista kerrotaan tutkimuksen kohteena olevissa lehdissä kiinnittämällä erityistä huomiota jutuissa esiintyviin vakuuttelun ja suostuttelun keinoihin. Sisällönerittelyn tuloksena selvisi, että ruokaa ja ravitsemusta käsitteleviä juttuja esiintyy läpi vuoden keskimäärin jokaisessa Helsingin Sanomien ja Hyvä Terveys -lehden numerossa. Ruoanvalmistukseen liittyvät jutut ovat ravitsemusaiheista tavallisimpia. Eniten käytettyjä tietolähteitä olivat valtion tutkijat, virkamiehet, tutkimuslaitokset ja virastot. Diskurssianalyysin tuloksena selvisi, että ravitsemusjuttuja tehdään kolmenlaisille lukijoille: yleistiedon päivittäjille, ravitsemuksesta kiinnostuneille ja elämänmuutosta tarvitseville. Toimittajapuheen yleisimmät diskurssit olivat melko neutraali uutisdiskurssi sekä analyyttinen oppikirjadiskurssi. Yleisin tapa antaa ravitsemusohjeita oli neuvojen antaminen passiivissa tai jollekin kolmannen persoonan henkilölle. Tulosten perusteella voidaan todeta, että terveysasiantuntijoilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa terveysjournalismin sisältöön. Toisaalta toimittajilla on valta määrätä juttujen yleissävy, joten toimittajien kouluttamisella voidaan myös pyrkiä kehittämään terveysjournalismin laatua ja sisältöä. Terveysjournalismissa esiintyy paikoitellen oppikirjamaista puhetta, jota voi harkitusti hyödyntää esimerkiksi ravitsemuskasvatuksen oppimateriaalina. Tämän tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi terveysjournalismin tutkimuksen kehittämisessä, toimittajien ja terveysasiantuntijoiden kouluttamisessa sekä terveystiedon opetuksessa.
first_indexed 2023-03-22T09:58:00Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Ylilauri, Maija", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2012-03-21T13:56:23Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2012-03-21T13:56:23Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2012", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1196263", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37632", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, millaista ravitsemusjournalismia esiintyy Suomen suurimmassa sanomalehdess\u00e4, Helsingin Sanomissa, ja naisten luetuimmassa erikoisaikakauslehdess\u00e4, Hyv\u00e4 Terveys -lehdess\u00e4.\n\nTutkimusaineisto koostui vuoden 2010 Helsingin Sanomista ja Hyv\u00e4 Terveys -lehdist\u00e4 ker\u00e4tyist\u00e4 ruokaa ja ravitsemusta k\u00e4sitelleist\u00e4 jutuista (n=682). Aineisto analysoitiin sis\u00e4ll\u00f6nerittelyll\u00e4, jota varten laadittiin luokittelurunko ja -ohjeet. Aineistosta valittiin osa-aineisto (n=23) diskurssianalyyttist\u00e4 tarkastelua varten. Osa-aineistosta tutkittiin, miten ravitsemusohjeista kerrotaan tutkimuksen kohteena olevissa lehdiss\u00e4 kiinnitt\u00e4m\u00e4ll\u00e4 erityist\u00e4 huomiota jutuissa esiintyviin vakuuttelun ja suostuttelun keinoihin.\n\nSis\u00e4ll\u00f6nerittelyn tuloksena selvisi, ett\u00e4 ruokaa ja ravitsemusta k\u00e4sittelevi\u00e4 juttuja esiintyy l\u00e4pi vuoden keskim\u00e4\u00e4rin jokaisessa Helsingin Sanomien ja Hyv\u00e4 Terveys -lehden numerossa. Ruoanvalmistukseen liittyv\u00e4t jutut ovat ravitsemusaiheista tavallisimpia. Eniten k\u00e4ytettyj\u00e4 tietol\u00e4hteit\u00e4 olivat valtion tutkijat, virkamiehet, tutkimuslaitokset ja virastot. \n\nDiskurssianalyysin tuloksena selvisi, ett\u00e4 ravitsemusjuttuja tehd\u00e4\u00e4n kolmenlaisille lukijoille: yleistiedon p\u00e4ivitt\u00e4jille, ravitsemuksesta kiinnostuneille ja el\u00e4m\u00e4nmuutosta tarvitseville. Toimittajapuheen yleisimm\u00e4t diskurssit olivat melko neutraali uutisdiskurssi sek\u00e4 analyyttinen oppikirjadiskurssi. Yleisin tapa antaa ravitsemusohjeita oli neuvojen antaminen passiivissa tai jollekin kolmannen persoonan henkil\u00f6lle.\n\nTulosten perusteella voidaan todeta, ett\u00e4 terveysasiantuntijoilla on hyv\u00e4t mahdollisuudet vaikuttaa terveysjournalismin sis\u00e4lt\u00f6\u00f6n. Toisaalta toimittajilla on valta m\u00e4\u00e4r\u00e4t\u00e4 juttujen yleiss\u00e4vy, joten toimittajien kouluttamisella voidaan my\u00f6s pyrki\u00e4 kehitt\u00e4m\u00e4\u00e4n terveysjournalismin laatua ja sis\u00e4lt\u00f6\u00e4. Terveysjournalismissa esiintyy paikoitellen oppikirjamaista puhetta, jota voi harkitusti hy\u00f6dynt\u00e4\u00e4 esimerkiksi ravitsemuskasvatuksen oppimateriaalina. \n\nT\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tuloksia voidaan hy\u00f6dynt\u00e4\u00e4 esimerkiksi terveysjournalismin tutkimuksen kehitt\u00e4misess\u00e4, toimittajien ja terveysasiantuntijoiden kouluttamisessa sek\u00e4 terveystiedon opetuksessa.", "language": null, "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Maija Ylilauri (mapatuki) on 2012-03-21 13:56:23.335711. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2012-03-21T13:56:23Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201203211476.pdf: 633198 bytes, checksum: 34f5fd4769fa539a7eec7d2eac7b8029 (MD5)\nlicense.html: 5006 bytes, checksum: 67e583c6c8209fdda6aa0b1994454f5f (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2012-03-21T13:56:23Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201203211476.pdf: 633198 bytes, checksum: 34f5fd4769fa539a7eec7d2eac7b8029 (MD5)\nlicense.html: 5006 bytes, checksum: 67e583c6c8209fdda6aa0b1994454f5f (MD5)\n Previous issue date: 2012", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "87 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Helsingin Sanomat", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "Hyv\u00e4 Terveys (aikakauslehti)", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyv\u00e4 Terveys -lehdess\u00e4", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201203211476", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Terveystieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.method", "value": "Diskurssianalyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "method", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.method", "value": "Sis\u00e4ll\u00f6nanalyysi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "method", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2012-03-21T13:56:24Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveysjournalismi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveysviestint\u00e4", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveystieto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_37632
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:44Z
main_date 2012-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2012
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/b8f76fb2-ad41-4f69-ba1d-54052da8ca32\/download","text":"URN NBN fi jyu-201203211476.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2012
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ylilauri, Maija Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä Helsingin Sanomat Hyvä Terveys (aikakauslehti) Terveyskasvatus Health Education Diskurssianalyysi Sisällönanalyysi 50411 terveysjournalismi terveysviestintä terveystieto ravitsemus
title Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä
title_full Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä
title_fullStr Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä
title_full_unstemmed Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä
title_short Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä
title_sort ravitsemusjournalismi helsingin sanomissa ja hyvä terveys lehdessä
title_txtP Ravitsemusjournalismi Helsingin Sanomissa ja Hyvä Terveys -lehdessä
topic Helsingin Sanomat Hyvä Terveys (aikakauslehti) Terveyskasvatus Health Education Diskurssianalyysi Sisällönanalyysi 50411 terveysjournalismi terveysviestintä terveystieto ravitsemus
topic_facet 50411 Diskurssianalyysi Health Education Helsingin Sanomat Hyvä Terveys (aikakauslehti) Sisällönanalyysi Terveyskasvatus ravitsemus terveysjournalismi terveystieto terveysviestintä
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/37632 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201203211476
work_keys_str_mv AT ylilaurimaija ravitsemusjournalismihelsinginsanomissajahyväterveyslehdessä