fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Turunen, Sini", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-11-01T13:43:05Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-11-01T13:43:05Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2003", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/25540", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Optimaalisella ruokavaliolla voidaan vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn sek\u00e4 suorituksesta palautumiseen.Riitt\u00e4v\u00e4n kokonaisenergiansaannin lis\u00e4ksi on varmistettava riitt\u00e4v\u00e4 hiilihydraattien, proteiiniensek\u00e4 mikroravintoaineiden saanti. Lis\u00e4energiantarpeen t\u00e4ytt\u00e4misen tulisi tapahtua etup\u00e4\u00e4ss\u00e4hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita nauttimalla. (American College of Sports Medicine ym., 2000;Hawley ym., 1995.) T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena on selvitt\u00e4\u00e4 yleisurheilun maajoukkuetasonkest\u00e4vyysurheilijoiden ravintotottumuksia ruokap\u00e4iv\u00e4kirjan avulla sek\u00e4 p\u00e4ivitt\u00e4isen kokonaisenergianja ravintoaineiden saannin suhdetta arvioituun energiankulutukseen sek\u00e4 harjoittelu- ja suorituskykymuuttujiinviiden p\u00e4iv\u00e4n seurantajakson aikana.Koehenkil\u00f6in\u00e4 tutkimuksessa oli 14 yleisurheilun kest\u00e4vyyslajien maajoukkueurheilijaa, seitsem\u00e4nmiest\u00e4 ja naista. Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjoista tarkasteltiin keskim\u00e4\u00e4r\u00e4isesti kokonaisenergian sek\u00e4 energiaravintoaineidenja mikroravintoaineiden saantia sek\u00e4 p\u00e4ivitt\u00e4isten ateriointikertojen m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4. Harjoitusp\u00e4iv\u00e4kirjoistatarkasteltiin harjoituskertojen, kilometrien ja tuntien m\u00e4\u00e4ti\u00e4. Fyysiseen suorituskykyynliittyen tarkasteltiin koehenkil\u00f6iden 800 m ja 1500 m enn\u00e4tysaikoja. Lis\u00e4ksi tarkasteltiinravintoaineiden saannin yhteyksi\u00e4 harjoittelu- ja suorituskykymuuttujiin.Kokonaisenergiansaanti oli naisilla 2312 \u00b1 378 kcal/vrk ja miehill\u00e4 2868 \u00b1 640 kcal/vrk, ja se j\u00e4ikinreilusti alle Pohjoismaisten ravitsemussuositusten (1989) sek\u00e4 absoluuttisena saantina ett\u00e4 painokiloakohti ilmoitettuna. Hiilihydraattien saanti j\u00e4i yleisesti liian alhaiseksi molemmilla sukupuo-Proteiinin saanti oli suositusten mukaista sek\u00e4 miehill\u00e4 ett\u00e4 naisilla. Naisten rasvan saanti olisuositusten yl\u00e4rajoilla, mutta miesten rasvan saanti oli huomattavasti suosituksia suurempaa. Mikroravintoaineidensaanti oli miehill\u00e4 riitt\u00e4v\u00e4\u00e4 verrattuna Pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, janaisillakin puutteita esiintyi vain D-vitamiinin saannissa. Naisilla hiilihydraattien saanti (g/kg)(p<0,05) sek\u00e4 osuutena kokonaisenergiansaannista (p<0,01) oli merkitsev\u00e4sti suurempaa kuin miehill\u00e4.Proteiinin saanti oli l\u00e4hes samanlainen sukupuolesta riippumatta. Rasvojen saanti oli miehill\u00e4merkitsev\u00e4sti suurempaa sek\u00e4 absoluuttisena saantina (g) ett\u00e4 osuutena kokonaisenergiansaannista(p<0,01). Miesten ja naisten v\u00e4lill\u00e4 ei ollut merkitsevi\u00e4 eroja mink\u00e4\u00e4n mikroravintoaineen saannissa.Miehill\u00e4 oli n\u00e4ht\u00e4viss\u00e4 suuremman kokonaisenergiansaannin ja suuremman harjoittelutuntien,kilometrien sek\u00e4 kertojen m\u00e4\u00e4r\u00e4n v\u00e4linen yhteys. Miehill\u00e4 hiilihydraattien saanti (g/kg) korreloipositiivisesti harjoittelukilometrien (r=0,78) ja tuntien (r=0,82) kanssa (p<0,05). Kokonaisenergiansaanti(kcal/kg/vrk) korreloi miehill\u00e4 negatiivisesti 1500 m enn\u00e4tyksen (r=-0,90) ja naisilla 800 menn\u00e4tyksen (r=-0,91) kanssa (p<0,05). Miehill\u00e4 hiilihydraattien saanti (g/kg) korreloi negatiivisesti1500 m enn\u00e4tyksen kanssa (r=-0,82), ja naisilla puolestaan oli rasvan saannin (g/kg) ja 800 m enn\u00e4tyksenv\u00e4lill\u00e4 negatiivinen korrelaatio (r=-0,88) (p<0,05).T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen perusteella voidaankin todeta, ett\u00e4 kest\u00e4vyysurheilijoiden osalta on syyt\u00e4 korostaariitt\u00e4v\u00e4n kokonaisenergiansaannin merkityst\u00e4 harjoittelun ja fyysisen suorituskyvyn optimoijana.My\u00f6s hiilihydraattien merkityst\u00e4 lihasten glykogeenivarastojen t\u00e4ydent\u00e4misess\u00e4 on tuotavaesille ja muistettava, ett\u00e4 monipuolista ruokavaliota noudatettaessa ja kokonaisenergiansaanninollessa riitt\u00e4v\u00e4ll\u00e4 tasolla my\u00f6s mikroravintoaineiden saanti on yleens\u00e4 riitt\u00e4v\u00e4\u00e4. Urheilijoiden tulisikinsaada ravitsemusneuvontaa etenkin harjoittelu- ja kilpailukauden optimaaliseen ruokavalioon,ruokailun rytmitt\u00e4miseen ja ravintovalmisteiden k\u00e4ytt\u00f6\u00f6n liittyen.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Joonas Kesaniemi (jkesa@jyu.fi) on 2010-11-01T13:43:05Z\nNo. of bitstreams: 1\nturunen sini 2003.pdf: 3506176 bytes, checksum: 2e56757aad10c1f7eddf6167883f407c (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-11-01T13:43:05Z (GMT). No. of bitstreams: 1\nturunen sini 2003.pdf: 3506176 bytes, checksum: 2e56757aad10c1f7eddf6167883f407c (MD5)\n Previous issue date: 2003", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "energiansaanti", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ravintoaine", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kest\u00e4vyyssuorituskyky", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Maajoukkuetason kest\u00e4vyysurheilijoiden ravintoanalyysi yleisurheilussa", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201011013045", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|