fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Lamminen, Riikka", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2010-08-06T06:12:13Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2010-08-06T06:12:13Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2010", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/24758", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Lamminen, Riikka Elina 2009. Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen. Liikuntafysiologian kandidaatin tutkielma LFY.A005. Liikuntabiologian laitos, Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto, 52 s. \r\n \r\nTutkimuksen tavoitteena oli selvitt\u00e4\u00e4 nelj\u00e4n viikon painonpudotuksen vaikutusta miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen kahdessa eri ryhm\u00e4ss\u00e4 hallikilpailukauteen valmistauduttaessa. Painonpudotus toteutettiin korkeaproteiinipitoisella ruokavaliolla, jossa hiilihydraattien ja rasvojen saantia rajoitettiin. Toisen ryhm\u00e4n tavoitteena oli maltillisempi 1-2 kg:n painonpudotus, kun taas toinen ryhm\u00e4 tavoitteli 2-4 kg:n painonpudotusta. Tutkimus oli osa laajempaa tutkimuskokonaisuutta, miss\u00e4 tutkittiin painonpudotuksen vaikutusta kehonkoostumuksen lis\u00e4ksi miesyleisurheilijoiden suorituskykyyn, \r\nhormoneihin ja elektrolyytteihin.\r\n \r\nKoehenkil\u00f6in\u00e4 oli 15 kansallisen tason miesyleisurheilijaa. Koehenkil\u00f6iden lajeina olivat yleisurheilun hyppylajit sek\u00e4 pikajuoksu. Koehenkil\u00f6t valitsivat itse kumpaan ryhm\u00e4\u00e4n osallistuivat. Heid\u00e4n energiantarpeensa arvioitiin lepoaineenvaihdunnan (Owen ym. 1987) sek\u00e4 fyysisen aktiivisuuden seurannan avulla. Painonpudotusryhm\u00e4 (n=8) ohjeistettiin korkeaproteiinipitoiseen (yli 1,6 g/kg/vrk) sek\u00e4 \r\nmatalahiilihydraatti- ja matalarasvapitoiseen ruokavalioon. N\u00e4in pyrittiin saamaan aikaan 750 kcal/vrk energiavaje. Kontrolliryhm\u00e4 (n=7) ohjeistettiin kohtuulliseen energiavajeeseen (200-300 kcal/vrk). \r\nKontrolliryhm\u00e4n ruokavalio-ohjeistus oli l\u00e4hell\u00e4 pudotusryhm\u00e4n ohjeistusta. Hiilihydraattia suositeltiin kuitenkin nautittavan enemm\u00e4n. Tutkimuksessa mitattiin kehonkoostumus kaksi-energisell\u00e4 r\u00f6ntgen-absorptiometrill\u00e4 (DXA) ennen ja j\u00e4lkeen painonpudotusjakson. Koehenkil\u00f6iden ravintoaineiden saantia seurattiin ruokap\u00e4iv\u00e4kirjojen avulla, joita koehenkil\u00f6t t\u00e4yttiv\u00e4t ennen painonpudotusjakson alkua nelj\u00e4n vuorokauden ajalta sek\u00e4 jakson aikana kahdelta vuorokaudelta jokaisella nelj\u00e4st\u00e4 viikosta. Tilastolliset analyysit suoritettiin Excel 2008 ja SPSS 13.0 ohjelmilla. \r\n\r\nKeskiarvoisissa ravintoaineiden saanneissa painonpudotusjakson ajalla ei ollut tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja (p ≤ 0,05) ryhmien v\u00e4lill\u00e4. Proteiinia molemmat ryhm\u00e4t saivat riitt\u00e4v\u00e4sti tutkimussuunnitelman tavoitteeseen n\u00e4hden (2,08 2,09 g/kg/vrk). Rasvan saanti oli pudotusryhm\u00e4ll\u00e4 pienemp\u00e4\u00e4 kuin kontrolliryhm\u00e4ll\u00e4 sek\u00e4 absoluuttisesti ett\u00e4 suhteellisena osuutena vuorokautisesta kokonaisenergiasta. My\u00f6s hiilihydraatteja pudotusryhm\u00e4 sai absoluuttisesti v\u00e4hemm\u00e4n kuin kontrolliryhm\u00e4, mutta \r\nhiilihydraattien osuus kokonaisenergiasta oli ryhmill\u00e4 samanlainen, johtuen pudotusryhm\u00e4n alhaisemmasta kokonaisenergiansaannista. Molemmat ryhm\u00e4t onnistuivat saavuttamaan tavoitellun p\u00e4ivitt\u00e4isen energiavajeen. Kehon kokonaismassan muutoksessa kumpikaan ryhm\u00e4 ei p\u00e4\u00e4ssyt tutkimussuunnitelman tavoitteeseen painonpudotuksessa. Tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja (p ≤ 0,05) saatiin pudotusryhm\u00e4ll\u00e4 rasvaprosentissa, rasvan massassa sek\u00e4 kehon kokonaismassassa verrattuna alkutilanteeseen. Ryhmien v\u00e4lisess\u00e4 vertailussa tilastollisesti merkitsevi\u00e4 eroja kehonkoostumuksen \r\nabsoluuttisessa muutoksessa saatiin rasvaprosentissa, rasvan massassa sek\u00e4 kehon kokonaismassassa. Pudotusryhm\u00e4ll\u00e4 suurin osa (77 %) pudonneesta kehon kokonaismassasta oli rasvaa. Rasvaton massa \r\nv\u00e4heni sen sijaan vain hieman (23 %). Kontrolliryhm\u00e4ll\u00e4 sek\u00e4 rasvan massa ett\u00e4 rasvaton massa v\u00e4heniv\u00e4t l\u00e4hes yht\u00e4 paljon, mutta molempien muutokset olivat pienempi\u00e4 kuin pudotusryhm\u00e4ll\u00e4. \r\n \r\nT\u00e4m\u00e4n tutkimuksen johtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksen\u00e4 korkeaproteiinipitoinen (2,08 2,09 g/kg/vrk) ja v\u00e4h\u00e4rasvainen painonpudotusruokavalio nelj\u00e4n viikon aikana aiheuttaa kehon kokonaismassan v\u00e4henemist\u00e4 niin, ett\u00e4 suurin osa pienentyneest\u00e4 massasta on rasvaa erityisesti suuremmalla vuorokautisella energiavajeella (750 kcal).\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0\u00a0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Laura Karavirta (likaravi@jyu.fi) on 2010-08-06T06:12:13Z\nNo. of bitstreams: 2\nLFY.A005 Lamminen Final.pdf: 441750 bytes, checksum: fa5990ccb4c0184f532c076ae93a7e3b (MD5)\nlicense.xml: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2010-08-06T06:12:13Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nLFY.A005 Lamminen Final.pdf: 441750 bytes, checksum: fa5990ccb4c0184f532c076ae93a7e3b (MD5)\nlicense.xml: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "rasvaton massa", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "v\u00e4h\u00e4rasvainen", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "proteiini", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "painonpudotus", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kehonkoostumus", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "energiavaje", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Painonpudotuksen vaikutus miesyleisurheilijoiden kehonkoostumukseen", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201008062403", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatintutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|