Aamiaisen syömisen yhteys työikäisten naisten kävelynopeuteen ja kestävyyteen

Sivonen, J. 2025. Aamiaisen syömisen yhteys työikäisten naisten kävelynopeuteen ja -kestävyyteen. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, gerontologian ja kansan-terveystieteen pro gradu -tutkielma, 39 s. Aamiainen on pitkään tunnettu päivän tärkeimpänä ateriana. Aamiaisen syömisell...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Sivonen, Julia
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2025
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/103035
Description
Summary:Sivonen, J. 2025. Aamiaisen syömisen yhteys työikäisten naisten kävelynopeuteen ja -kestävyyteen. Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, gerontologian ja kansan-terveystieteen pro gradu -tutkielma, 39 s. Aamiainen on pitkään tunnettu päivän tärkeimpänä ateriana. Aamiaisen syömisellä on ha-vaittu olevan vaikutusta yksilön terveyteen, kuten painonhallintaan ja eri sairauksien, kuten esimerkiksi diabeteksen, riskiin. Yksilön kävelykyky on puolestaan merkittävä tekijänä yksi-lön fyysiselle toimintakyvylle sekä elämänlaadulle. Kävelyyn on havaittu vaikuttavan esi-merkiksi yksilön iän ja painon. Kävelynopeustesti, sekä matkaa mittaava kuuden minuutin kävelytesti toimivat hyvinä mittareina yksilön kestävyyskunnolle, mutta myös terveydelle ja hyvinvoinnille laajemmin. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko aamiaisen syömisellä yhteyttä työikäisten naisten kävelynopeuteen ja -matkaan. Lisäksi tar-kastellaan, muuttuuko aamiaisen syömisen ja kävelynopeuden ja -matkan yhteys, kun ote-taan huomioon yksilöiden fyysinen aktiivisuus ja painoindeksi. Tutkielmassa on käytetty Estrogeeni, mikro-RNA:t ja metabolisten toimintahäiriöiden riski (EsmiRs) -tutkimushankkeen aineistoa. EsmiRs-tutkimus perustuu Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA) -tutkimushankkeeseen. Poikkileikkaustutkimuksen tutkimusjoukko koostui 289 työikäisestä naisesta. He olivat iältään 51–59-vuotiaita ja asuivat Jyväskylässä tai sen lähikunnissa. Tieto aamiaisen syömisen useudesta saatiin EsmiRs-tutkimuksen kyse-lylomakkeesta. Kävelynopeuden ja -matkan testit oli suoritettu EsmiRs-tutkimuksen suori-tuskykymittauksissa. Aamiaisen syömisen yhteyttä kävelynopeuteen ja -matkaan tarkastel-tiin lineaarisella regressioanalyysillä. Malliin lisättiin selittäviksi tekijöiksi fyysinen aktiivi-suus ja painoindeksi. Lopuksi malli vakioitiin iällä. Aamiaisen syömisellä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä kävelynopeuteen (β = 0,038, p = 0,520), eikä kävelymatkaan (β = 0,056, p = 0,368). Fyysisen aktiivisuuden ja pai-noindeksin huomioiminen, sekä ikävakiointi ei muuttanut aamiaisen syömisen yhteyttä tilas-tollisesti merkitseväksi kävelynopeuteen (β = 0,039, p = 0,498) ja -matkaan (β = 0,029, p = 0,596). Kuitenkin fyysisen aktiivisuuden havaittiin olevan tilastollisesti merkitsevästi yhtey-dessä kävelynopeuteen (β = 0,123, p = 0,037) ja kävelymatkaan (β = 0,161, p = 0,004). Myös painoindeksi oli merkitsevästi yhteydessä molempiin kävelymuuttujiin (kävelynopeus β = -0,118, p = 0,046 ja kävelymatka β = -0,395, p<0,001). Täten tulokset viittaavat siihen, ettei aamiaisen syömisellä ole yhteyttä yksilön kävelynopeu-teen ja -matkaan. Kuitenkin muilla tekijöillä, kuten korkeammalla fyysisellä aktiivisuudella ja alhaisemmalla painoindeksillä on yhteys yksilön kävelyyn. Aamiaisen syöminen voi kui-tenkin tukea esimerkiksi yksilön painonhallintaa ja vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hy-vinvointiin, jonka myötä aamiaisen syöminen voidaan edelleen nähdä merkityksellisenä osa-na yksilön ravitsemusta ja hyvinvointia. Asiasanat: aamiainen, kävelynopeus, kävelymatka