Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen

Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteyttä luuntiheyteen aikuisväestössä. Tämän lisäksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion tyypillä vaikutusta mahdolliseen yhteyteen. Kasvisruokavalioilla tarkoitetaan sellaisia ruokava...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Ilmavalta, Manta-Maria
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Kandityö
Kieli:fin
Julkaistu: 2024
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/100638
_version_ 1833317360039100416
author Ilmavalta, Manta-Maria
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Ilmavalta, Manta-Maria Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Ilmavalta, Manta-Maria Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Ilmavalta, Manta-Maria
datasource_str_mv jyx
description Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteyttä luuntiheyteen aikuisväestössä. Tämän lisäksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion tyypillä vaikutusta mahdolliseen yhteyteen. Kasvisruokavalioilla tarkoitetaan sellaisia ruokavalioita, joissa poissuljetaan eläinkunnan tuotteita vaihtelevissa määrin. Näiden suosio on kasvanut merkittävästi sekä Suomessa että globaalilla tasolla viime vuosien aikana. Tyypillisimpiä kasvisruokavalioiden valintaan vaikuttavia syitä ovat muun muassa terveyteen, eettisyyteen ja ympäristöön liittyvät tekijät. Globaalina ilmiönä voidaan nähdä myös alhainen luuntiheys, joka koskettaa arviolta 200 miljoonaa ihmistä maailmassa. Alhaisella luuntiheydellä tarkoitetaan osteoporoosia tai sen esiastetta osteopeniaa, jotka altistavat luunmurtumille tuottaen taakkaa sekä yksilölle itselleen, että koko yhteiskunnalle. Kasvisruokavalioiden ja luuntiheyden välistä yhteyttä on tutkittu aiemmin jonkin verran, mutta molempien ilmiöiden yleistymisen vuoksi aiheesta on tärkeää saada lisää ajankohtaista tietoa. Tiedonhaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten suoritettiin kahteen kansainväliseen tietokantaan, Medlineen ja CINAHL:iin lokakuussa 2024. Hakutuloksille toteutettiin seulonta, jonka perusteella katsaukseen valikoitui mukaan kuusi tutkimusta. Kaikki valikoituneet tutkimukset olivat asetelmaltaan poikkileikkaustutkimuksia. Tutkimukset arvioitiin JBI:n poikkileikkaustutkimuksille suunniteltua arviointikriteeristöä käyttäen ja niiden laatu todettiin pääosin hyväksi. Kolme tutkimuksista löysi tilastollisesti merkitsevän yhteyden kasvisruokavalioiden noudattamisen ja heikentyneen luuntiheyden väliltä. Myös toiset kolme tutkimuksista havaitsivat samansuuntaisen yhteyden, mutta sitä ei voitu pitää tilastollisesti merkitsevänä. Yksikään tutkimuksista ei havainnut kasvisruokavalioiden noudattamisen olevan yhteydessä vahvempaan luuntiheyteen. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen pohjalta ei voida muodostaa täysin yksiselitteistä vastausta siihen, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteyttä luuntiheyteen aikuisilla. Ilmiön suunnasta voidaan kuitenkin tehdä joitakin päätelmiä; vaikuttaisi siltä, että kasvisruokavalioilla ei ainakaan ole yhteyttä vahvempaan luuntiheyteen. On mahdollista, että etenkin vegaanisella ruokavaliolla voi olla yhteys heikompaan luuntiheyteen. Mahdollisen yhteyden varmistamiseksi aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.
first_indexed 2025-03-10T21:02:51Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Aira, Tuula", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "advisor"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ilmavalta, Manta-Maria", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "author"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2025-03-10T07:35:13Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "accessioned"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2025-03-10T07:35:13Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "available"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "issued"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/100638", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "uri"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvitt\u00e4\u00e4, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteytt\u00e4 luuntiheyteen aikuisv\u00e4est\u00f6ss\u00e4. T\u00e4m\u00e4n lis\u00e4ksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion tyypill\u00e4 vaikutusta mahdolliseen yhteyteen.\nKasvisruokavalioilla tarkoitetaan sellaisia ruokavalioita, joissa poissuljetaan el\u00e4inkunnan\ntuotteita vaihtelevissa m\u00e4\u00e4rin. N\u00e4iden suosio on kasvanut merkitt\u00e4v\u00e4sti sek\u00e4 Suomessa ett\u00e4\nglobaalilla tasolla viime vuosien aikana. Tyypillisimpi\u00e4 kasvisruokavalioiden valintaan\nvaikuttavia syit\u00e4 ovat muun muassa terveyteen, eettisyyteen ja ymp\u00e4rist\u00f6\u00f6n liittyv\u00e4t tekij\u00e4t.\nGlobaalina ilmi\u00f6n\u00e4 voidaan n\u00e4hd\u00e4 my\u00f6s alhainen luuntiheys, joka koskettaa arviolta 200\nmiljoonaa ihmist\u00e4 maailmassa. Alhaisella luuntiheydell\u00e4 tarkoitetaan osteoporoosia tai sen\nesiastetta osteopeniaa, jotka altistavat luunmurtumille tuottaen taakkaa sek\u00e4 yksil\u00f6lle itselleen,\nett\u00e4 koko yhteiskunnalle. Kasvisruokavalioiden ja luuntiheyden v\u00e4list\u00e4 yhteytt\u00e4 on tutkittu\naiemmin jonkin verran, mutta molempien ilmi\u00f6iden yleistymisen vuoksi aiheesta on t\u00e4rke\u00e4\u00e4\nsaada lis\u00e4\u00e4 ajankohtaista tietoa.\nTiedonhaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten suoritettiin kahteen kansainv\u00e4liseen\ntietokantaan, Medlineen ja CINAHL:iin lokakuussa 2024. Hakutuloksille toteutettiin seulonta,\njonka perusteella katsaukseen valikoitui mukaan kuusi tutkimusta. Kaikki valikoituneet\ntutkimukset olivat asetelmaltaan poikkileikkaustutkimuksia. Tutkimukset arvioitiin JBI:n\npoikkileikkaustutkimuksille suunniteltua arviointikriteerist\u00f6\u00e4 k\u00e4ytt\u00e4en ja niiden laatu todettiin\np\u00e4\u00e4osin hyv\u00e4ksi. Kolme tutkimuksista l\u00f6ysi tilastollisesti merkitsev\u00e4n yhteyden\nkasvisruokavalioiden noudattamisen ja heikentyneen luuntiheyden v\u00e4lilt\u00e4. My\u00f6s toiset kolme\ntutkimuksista havaitsivat samansuuntaisen yhteyden, mutta sit\u00e4 ei voitu pit\u00e4\u00e4 tilastollisesti\nmerkitsev\u00e4n\u00e4. Yksik\u00e4\u00e4n tutkimuksista ei havainnut kasvisruokavalioiden noudattamisen olevan\nyhteydess\u00e4 vahvempaan luuntiheyteen.\nT\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen pohjalta ei voida muodostaa t\u00e4ysin yksiselitteist\u00e4\nvastausta siihen, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteytt\u00e4 luuntiheyteen aikuisilla.\nIlmi\u00f6n suunnasta voidaan kuitenkin tehd\u00e4 joitakin p\u00e4\u00e4telmi\u00e4; vaikuttaisi silt\u00e4, ett\u00e4\nkasvisruokavalioilla ei ainakaan ole yhteytt\u00e4 vahvempaan luuntiheyteen. On mahdollista, ett\u00e4\netenkin vegaanisella ruokavaliolla voi olla yhteys heikompaan luuntiheyteen. Mahdollisen\nyhteyden varmistamiseksi aiheesta tarvitaan kuitenkin lis\u00e4\u00e4 tutkimusta.", "language": "fi", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2025-03-10T07:35:13Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2025-03-10T07:35:13Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2024", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "39", "language": null, "element": "format", "schema": "dc", "qualifier": "extent"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "schema": "dc", "qualifier": "iso"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.subject.other", "value": "", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "other"}, {"key": "dc.title", "value": "Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen", "language": null, "element": "title", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202503102447", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "urn"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "coar"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": "fi", "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "copyright"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "accesslevel"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "publication"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokavaliot", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvisravinto", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vegetarismi", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvisruoat", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveysvaikutukset", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luuntiheys", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "url"}, {"key": "dc.description.accessibilityfeature", "value": "unknown accessibility", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "accessibilityfeature"}, {"key": "dc.description.accessibilityfeature", "value": "ei tietoa saavutettavuudesta", "language": "fi", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "accessibilityfeature"}]
id jyx.123456789_100638
language fin
last_indexed 2025-05-20T21:05:49Z
main_date 2024-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2024
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/7902039a-9f3f-4f1c-b9e2-0648a29dc790\/download","text":"Ilmavalta_Kandi.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2024
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Ilmavalta, Manta-Maria Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen Terveyskasvatus Health Education ruokavaliot kasvisravinto vegetarismi ravitsemus kasvisruoat terveysvaikutukset luuntiheys
title Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen
title_full Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen
title_fullStr Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen
title_full_unstemmed Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen
title_short Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen
title_sort kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen
title_txtP Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen
topic Terveyskasvatus Health Education ruokavaliot kasvisravinto vegetarismi ravitsemus kasvisruoat terveysvaikutukset luuntiheys
topic_facet Health Education Terveyskasvatus kasvisravinto kasvisruoat luuntiheys ravitsemus ruokavaliot terveysvaikutukset vegetarismi
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/100638 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202503102447
work_keys_str_mv AT ilmavaltamantamaria kasvisruokavalioidenyhteysluuntiheyteen