fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Aira, Tuula", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "advisor"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Ilmavalta, Manta-Maria", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "author"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2025-03-10T07:35:13Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "accessioned"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2025-03-10T07:35:13Z", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "available"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2024", "language": null, "element": "date", "schema": "dc", "qualifier": "issued"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/100638", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "uri"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvitt\u00e4\u00e4, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteytt\u00e4 luuntiheyteen aikuisv\u00e4est\u00f6ss\u00e4. T\u00e4m\u00e4n lis\u00e4ksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion tyypill\u00e4 vaikutusta mahdolliseen yhteyteen.\nKasvisruokavalioilla tarkoitetaan sellaisia ruokavalioita, joissa poissuljetaan el\u00e4inkunnan\ntuotteita vaihtelevissa m\u00e4\u00e4rin. N\u00e4iden suosio on kasvanut merkitt\u00e4v\u00e4sti sek\u00e4 Suomessa ett\u00e4\nglobaalilla tasolla viime vuosien aikana. Tyypillisimpi\u00e4 kasvisruokavalioiden valintaan\nvaikuttavia syit\u00e4 ovat muun muassa terveyteen, eettisyyteen ja ymp\u00e4rist\u00f6\u00f6n liittyv\u00e4t tekij\u00e4t.\nGlobaalina ilmi\u00f6n\u00e4 voidaan n\u00e4hd\u00e4 my\u00f6s alhainen luuntiheys, joka koskettaa arviolta 200\nmiljoonaa ihmist\u00e4 maailmassa. Alhaisella luuntiheydell\u00e4 tarkoitetaan osteoporoosia tai sen\nesiastetta osteopeniaa, jotka altistavat luunmurtumille tuottaen taakkaa sek\u00e4 yksil\u00f6lle itselleen,\nett\u00e4 koko yhteiskunnalle. Kasvisruokavalioiden ja luuntiheyden v\u00e4list\u00e4 yhteytt\u00e4 on tutkittu\naiemmin jonkin verran, mutta molempien ilmi\u00f6iden yleistymisen vuoksi aiheesta on t\u00e4rke\u00e4\u00e4\nsaada lis\u00e4\u00e4 ajankohtaista tietoa.\nTiedonhaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten suoritettiin kahteen kansainv\u00e4liseen\ntietokantaan, Medlineen ja CINAHL:iin lokakuussa 2024. Hakutuloksille toteutettiin seulonta,\njonka perusteella katsaukseen valikoitui mukaan kuusi tutkimusta. Kaikki valikoituneet\ntutkimukset olivat asetelmaltaan poikkileikkaustutkimuksia. Tutkimukset arvioitiin JBI:n\npoikkileikkaustutkimuksille suunniteltua arviointikriteerist\u00f6\u00e4 k\u00e4ytt\u00e4en ja niiden laatu todettiin\np\u00e4\u00e4osin hyv\u00e4ksi. Kolme tutkimuksista l\u00f6ysi tilastollisesti merkitsev\u00e4n yhteyden\nkasvisruokavalioiden noudattamisen ja heikentyneen luuntiheyden v\u00e4lilt\u00e4. My\u00f6s toiset kolme\ntutkimuksista havaitsivat samansuuntaisen yhteyden, mutta sit\u00e4 ei voitu pit\u00e4\u00e4 tilastollisesti\nmerkitsev\u00e4n\u00e4. Yksik\u00e4\u00e4n tutkimuksista ei havainnut kasvisruokavalioiden noudattamisen olevan\nyhteydess\u00e4 vahvempaan luuntiheyteen.\nT\u00e4m\u00e4n systemaattisen kirjallisuuskatsauksen pohjalta ei voida muodostaa t\u00e4ysin yksiselitteist\u00e4\nvastausta siihen, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteytt\u00e4 luuntiheyteen aikuisilla.\nIlmi\u00f6n suunnasta voidaan kuitenkin tehd\u00e4 joitakin p\u00e4\u00e4telmi\u00e4; vaikuttaisi silt\u00e4, ett\u00e4\nkasvisruokavalioilla ei ainakaan ole yhteytt\u00e4 vahvempaan luuntiheyteen. On mahdollista, ett\u00e4\netenkin vegaanisella ruokavaliolla voi olla yhteys heikompaan luuntiheyteen. Mahdollisen\nyhteyden varmistamiseksi aiheesta tarvitaan kuitenkin lis\u00e4\u00e4 tutkimusta.", "language": "fi", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "abstract"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2025-03-10T07:35:13Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2025-03-10T07:35:13Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2024", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "provenance"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "39", "language": null, "element": "format", "schema": "dc", "qualifier": "extent"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "schema": "dc", "qualifier": "iso"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.subject.other", "value": "", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "other"}, {"key": "dc.title", "value": "Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen", "language": null, "element": "title", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": null}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202503102447", "language": null, "element": "identifier", "schema": "dc", "qualifier": "urn"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "faculty"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "department"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": null, "element": "contributor", "schema": "dc", "qualifier": "organization"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "discipline"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "coar"}, {"key": "dc.rights.copyright", "value": "\u00a9 The Author(s)", "language": "fi", "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "copyright"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "accesslevel"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "schema": "dc", "qualifier": "publication"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokavaliot", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvisravinto", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vegetarismi", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemus", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvisruoat", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "terveysvaikutukset", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luuntiheys", "language": null, "element": "subject", "schema": "dc", "qualifier": "yso"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "schema": "dc", "qualifier": "url"}, {"key": "dc.description.accessibilityfeature", "value": "unknown accessibility", "language": "en", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "accessibilityfeature"}, {"key": "dc.description.accessibilityfeature", "value": "ei tietoa saavutettavuudesta", "language": "fi", "element": "description", "schema": "dc", "qualifier": "accessibilityfeature"}]
|