Tekoäly organisaation riskienhallinnassa - Collin, Matias (2025)
Viime vuosina tekoälyn käyttö on yleistynyt huomattavasti. Tämä johtuu valtavista kehitysloikista laskentatehossa ja teknologiassa yleisesti. Riskienhallinta puolestaan on kriittinen osa organisaation menestystä. Tämä kandidaatintutkielma tutkii selitettävän tekoälyn (Explainable Artificial Intelligence, XAI) mahdollista käyttöä organisaation riskienhallinnassa. Tutkielman alussa käsitellään tekoälyä ja riskienhallintaa omina kokonaisuuksinaan. Tekoäly määritellään, sen historiaa ja kehitystä tarkastellaan sekä sen tulevaisuuden näkymiä pohditaan. Myös riskienhallinta käsitteenä määritellään, ja riskienhallinnan keinoja tutkitaan. Lisäksi käsitellään riskienhallinnan merkitystä organisaatioille. Lopuksi kaikki yhdistyy selitettävään tekoälyyn riskienhallinnassa, jossa pohditaan ja tutkitaan selitettävän tekoälyn mahdollisia käyttötarkoituksia. Selitettävällä tekoälyllä ei ole ”musta laatikko” -luonnetta, mikä tekoälyllä perinteisesti on, vaan sen päätökset ovat perusteltuja ja käyttäjän tulkittavissa. ”Musta laatikko” -luonteella tarkoitetaan sitä, että yleisesti tekoälyn tekemät prosessit tapahtuvat käyttäjältä piilossa ikään kuin mustassa laatikossa. Tähän pohjautuen selitettävällä tekoälyllä on valtavaa käyttöpotentiaalia organisaatioille riskienhallinnassa, kuin myös yleisestikin.