Vastuullisen sijoittamisen (ESG-sijoittaminen) strategiat ja niiden taloudellinen tuotto - Saari, Fanny; Heikura, Nora (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan ESG-sijoittamista, vastuullista sijoittamista sekä sen strategioita ja niiden taloudellista tuottoa. Vastuullisen sijoittamisen ja ESG-sijoittamisen ajankohtaisuus ja kasvava kiinnostus tekevät aiheen tutkimisesta tärkeää. Tästä syystä tässä tutkielmassa keskitytään vastuullisen sijoittamisen strategioiden viimeaikaisimpiin trendeihin ja sen taloudellisen tuoton suhteeseen. Tutkielman painopisteenä on ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan (ESG) liittyvien tekijöiden yhteys taloudelliseen suorituskykyyn ja tuottavuuteen. Tutkielmassa analysoidaan vastuullisen sijoittamisen eri strategioita, joista tarkemmin käsittelemme suosimista, poissulkemista, ESG- integrointia ja aktiivista omistajuutta, sekä näiden strategioiden kykyä tuottaa taloudellista arvoa yrityksille ja sijoittajille. Tutkielma toteutetaan kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tavoitteena on löytää vastaus siihen, onko vastuullinen sijoittaminen taloudellisesti kannattavaa yrityksille ja sijoittajille. Kirjallisuuskatsauksessa on hyödynnetty ajankohtaisia vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, sekä muutamaa aiheeseen liittyvää kirjallisuusteosta. Kirjallisuuskatsauksen avulla pyritään luomaan katsaus ajankohtaisiin tutkimuksiin, niiden havaintoihin ja loppupäätelmiin sekä tuloksiin. Vastuullinen sijoittaminen ja liiketoiminta on noussut nykypäivänä megatrendiksi niin yritysten kuin sijoittajienkin näkökulmasta tarkasteltuna. Vastuullisuus ja ESG-sijoittaminen ovat molemmat nousseet yritysten suosioon, ja sijoittajat huomioivat ESG-tekijöitä aiempaa enemmän sijoituspäätöksiä tehdessään. Tutkielman lopputuloksissa havaitaan, että ESG- ja vastuullinen sijoittaminen tuottavat parhaiten pitkällä aikavälillä, ja vastuullisella sijoittamisella sekä taloudellisella suorituskyvyllä voidaan katsoa olevan positiivinen yhteys. Kuitenkin monet sijoittajat painottavat edelleen lyhyen aikavälin tuotto-odotuksia, joita ei tutkimuksissa huomattu välttämättä lainkaan. Sijoittajien ja yritysten tulee myös huomioida ESG-sijoittamista koskeva kritiikki, kuten viherpesu ja datan puute, sijoituspäätöksiä tehdessään. Voidaan todeta, että vaikka vastuullinen sijoittaminen tarjoaa pääsääntöisesti merkittäviä tuotto-odotuksia, sen täysi potentiaali voi jäädä hyödyntämättä, mikäli sijoitusten aikavaatimuksia ei huomioida.