Yläkoululaisten kokemuksia fysiikan opetusmenetelmistä - Risikko, Eveliina (2025)
Tutkimuksessa haluttiin selvittää yläkoululaisten kokemuksia fysiikan opetusmenetelmistä. Siinä tarkasteltiin oppilaiden suhtautumista opetusmenetelmiin, kokemuksia niiden hyödyllisyydestä oppimisen kannalta ja opetusmenetelmien käyttöä ja sitä, kuinka usein niitä haluttaisiin käytettävän. Myös tyttöjen ja poikien vastauksia vertailtiin. Oppilaiden kokemukset voivat auttaa fysiikan aineenopettajia suunnittelemaan ja kehittämään oppitunteja. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena, johon vastasi yhteensä 146 oppilasta. Oppilaat pitivät eniten videoiden katsomisesta, aiheeseen liittyvien pelien pelaamisesta ja oppilastöiden tekemisestä. Vähiten he pitivät draamasta, oppikirjan lukemisesta ja tehtävien tekemisestä oppikirjasta. Pojat suhtautuivat suurimpaan osaan eri opetusmenetelmistä myönteisemmin kuin tytöt. Hyödyllisimmiksi opetusmenetelmiksi oppimisen kannalta yläkoululaiset kokivat opettajan opetuksen, muistiinpanojen kirjoittamisen ja oppilastöiden tekemisen. Vähiten hyödylliseksi oppimisen kannalta koettiin draama. Tytöt pitivät muistiinpanojen kirjoittamista huomattavasti hyödyllisempänä kuin tytöt. Eniten oppitunneilla käytössä ovat opettajan opetus, muistiinpanojen kirjoittaminen ja tehtävien tekeminen oppikirjasta. Jatkossa yläkoululaiset toivoivat käytettävän opettajan opetuksen lisäksi enemmän yhteisiä keskusteluja ja videoiden katsomista. Tytöt toivoivat enemmän opettajan opetusta, muistiinpanojen kirjoittamista ja videoiden katsomista. Pojat taas toivoivat videoiden katsomista, yhteisiä keskusteluja ja oppilastöiden tekemistä.