Mallin vaikutus kommunikaatioon IT-projektinhallinnassa - Hirsimäki, Janne (2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan IT-projektinhallinnan kommunikaation roolia ja sen vaikutusta projektin onnistumiseen eri projektinhallintamallien näkökulmasta. Tutkielmassa keskitytään erityisesti vesiputousmallin ja Scrumin eroihin kommunikaation osalta. Työssä selvitetään, miten projektinhallintamalli voi tukea tai rajoittaa tehokasta viestintää, ja miten se vaikuttaa projektiryhmän yhteistyöhön, asiakkaan kanssa käytävään vuorovaikutukseen sekä projektin lopputulokseen. Tutkielman tulokset osoittavat, että vesiputousmallin suoraviivainen ja dokumentaatiopainotteinen viestintä sopii hyvin vakaampiin projekteihin, joissa vaatimukset ovat ennalta määriteltyjä. Sen sijaan Scrum-malli mahdollistaa jatkuvan, iteratiivisen ja joustavan viestinnän, joka on erityisen hyödyllistä monimutkaisissa ja muuttuvissa projekteissa. Scrumin korostama avoin ja tiivis kommunikaatio parantaa projektin reagointikykyä ja tiimien välistä yhteistyötä, mikä usein johtaa parempaan lopputulokseen. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuden valinnassa painotettiin projektinhallinnan ja IT-projektien kommunikaatioon liittyviä akateemisia julkaisuja ja kirjoja. Laajemman näkökulman saamiseksi on tutkittu myös muiden alojen projektinhallinnan kommunikaatiota ja malleja. Tutkimuksen pohjalta voidaan hahmottaa mallien vahvuuksia ja heikkouksia, mutta sen avulla on vaikea luoda tulos paremmasta vaihtoehdosta vesiputousmallin ja Scrum-mallin välillä, sillä mallit ovat hyvin erilaisia.