Transferenssi ja informatiiviset vasteet : käyttö ja käyttökelpoisuus kirjallisuudentutkimuksessa - Naukkarinen Pires, Sanna (2024)
Tutkielmassa esitellään informatiivisia vasteita tietoisesti hyödyntävä kirjallisuuden tulkintamenetelmä, jossa sovelletaan Veikko Tähkän metapsykologiaa ja vaihespesifistä hoitomenetelmää. Tutkielman tavoite on siten kirjallisuudentutkimuksen menetelmällinen kehittäminen. Tutkielmassa hahmotellaan uuden tulkintamallin teoreettisia perusteita ja perustellaan, miksi se on kokonaisvaltaisempi ymmärryksen muodostustapa kuin vallitseva transferentiaalinen tulkintamalli. Menetelmien vertailua varten tutkielmassa selvitetään transferentiaalisen tulkinnan taustoja ja mikä on vallitseva käsitys transferentiaalisen tulkinnan käyttökelpoisuudesta kirjallisuudentutkimuksen kentällä. Lisäksi informatiivisia vasteita tietoisesti hyödyntävää menetelmää testataan käytännössä Frans Emil Sillanpään romaanin Nuorena Nukkunut psykoanalyyttisessa luennassa, ja tulkintakokeessa tehtyjä huomioita käytetään havainnollistamaan menetelmän toimintaperiaatteita.