Toiminnanohjausjärjestelmien integrointi logistiikka-alalla - Minkkinen, Mikko (2025)
Toiminnanohjausjärjestelmien (ERP) integrointi on usein merkittävä askel organisaatioiden muutoksessa ja kehityksessä. Jatkuvasti kasvavat vaatimukset järjestelmien suhteen asettavat paineita organisaatioille niin kulujen, kuin asiakkaidenkin näkökulmasta. Usein integroinneissa saattaa jäädä huomioimatta alakohtaisten vaatimusten tärkeys, sekä näiden konkreettiset eroavaisuudet. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan toiminnanohjausjärjestelmien integrointia logistiikka-alan näkökulmasta. Tätä voidaan myös osaltaan soveltaa muihinkin aloihin, koska alakohtaiset eroavaisuudet on pidetty erillään alakohtaisista kuriositeeteista. Tutkimus on toteutettu pääosin kirjallisuuskatsauksena, mutta lisäksi on hyödynnetty kahta tapaustutkimusta näkökulman laajentamisen vuoksi. Aineisto koostuu pääosin vertaisarvioiduista artikkeleista, tutkimuksista ja kahdesta tapaustutkimuksesta. Aiheen kannalta on tärkeää tuoda esille käytännön esimerkkejä, koska teorian puolesta integroinneissa toistuvat samat kaavat, mutta käytännön toteutuksissa näitä on haastavaa seurata. Tarkoituksena on tarjota organisaatioille ymmärrystä toiminnnanohjausjärjestelmien integroinneista, sekä huomioitavista tekijöistä, jotka on otettava huomioon enne projektin aloittamista.