Työn imu ja itsensä johtaminen hybridityössä - Gros, Noa (2024)
Tässä tutkielmassa selvitetään itsensä johtamisen merkitystä työn imulle hybridityössä. Itsensä johtamisen merkityksen ymmärtämiseksi tutkimuksessa selvitetään myös, muuttuuko itsensä johtamisen tarve etä- ja lähityöpäivinä. Työn imua tarkastellaan työn vaatimusten ja voimavarojen mallin sekä vitamiinimallin näkökulmasta. Työn voimavaroista tarkastellaan itsenäisyyttä ja päätöksenteon mahdollisuutta. Työn imua ja itsensä johtamista tarkastellaan hybridityön kontekstissa, joka yleistyi koronapandemian aikana, ja joka on yhä sekä tulevaisuudessakin yleinen työnteon tapa. Suomalaisten työntekijöiden työhyvinvointi on laskenut merkittävästi viimeisten neljän vuoden aikana. Työn imu on tärkeä työhyvinvoinnin tekijä, ja työhyvinvointi on yksilön lisäksi tärkeää organisaation menestykselle, minkä vuoksi työn imua on tärkeää edistää.Tutkielma on toteutettu laadullisena tutkimuksena teemahaastattelua ja teema-analyysia käyttäen. Tutkielmaan haastateltiin seitsemää hybridityötä tekevää henkilöä, joilla etä- ja lähityön suhde eroaa toisistaan. Haastateltavat edustivat kolmea yhteiskunnan sektoria: yksityistä, julkista ja kolmatta sektoria. Tutkielman tulokset vastasivat pitkälti aikaisempien tutkimusten tuloksia. Etätyössä koettiin lähityötä suurempaa tarvetta itsensä johtamiselle ulkoisen johtamisen vähentymisen ja itsenäisyyden lisääntymisen seurauksena. Lisääntynyt itsenäisyys ja itsensä johtamisen tarve koettiin hybridityön lisäämiksi työn vaatimuksiksi, mutta samaan aikaan itsensä johtaminen vahvisti sisäistä motivaatiota ja edisti työn imun kokemista. Eroja haastateltavien välillä aiheutti itsensä johtamisen tarve työssä yleisesti, eivätkä kaikki haastateltavat kokeneet eroa itsensä johtamisen tarpeelle etä- ja lähityön välillä. Työn vaatimusten ja voimavarojen kasvun sopivassa suhteessa on aikaisemmin todettu lisäävän työn imun kokemuksia. Tässä tutkimuksessa hybridityön koettiin lisäävän sekä työn voimavaroja että vaatimuksia, mikä työn vaatimusten ja voimavarojen mallin näkökulmasta on positiivinen asia.