Innovatiiviset julkiset ICT-hankinnat ja niiden tukeminen - Hurme, Loviisa (2025)
Suomessa tehdään julkisia hankintoja vuosittain noin 35 miljardilla eurolla ja näistä hankinnoista jopa 8,6 % voidaan määritellä innovatiivisiksi ICT-pohjaisiksi hankinnoiksi. Vaikka yksityisissä ja julkisissa innovatiivisissa hankinnoissa on paljon samankaltaisuuksia, on julkisilla hankinnoilla sellaisia ominaispiirteitä, että niiden tarkastelu omana kokonaisuutenaan on tarpeellista. Julkisilla innovatiivisilla hankinnoilla pyritään vastaamaan moniin yhteiskunnallisiin haasteisiin ja ne ovat olleet yhä ajankohtaisempia Covid-19 pandemian myötä. Julkisissa ICT-hankinnoissa on otettava huomioon monen tasoista sääntelyä, mikä rajoittaa innovatiivisten hankintojen tekemistä. Hankinnoissa painotus on ollut vahvasti avoimen hankintamenettelyn soveltamisessa monesti niin, että innovatiivisten ratkaisujen on ollut vaikeaa voittaa kilpailutus. Innovatiivisia ICT-hankintoja parhaiten mahdollistavia hankintamenettelyjä ovat innovaatiokumppanuus, neuvottelumenettely ja kilpailullinen neuvottelumenettely, minkä lisäksi tulos- ja vaikuttavuuslähtöiset hankinnat auttavat jättämään enemmän tilaa innovaatiolle. Innovatiivisia julkisia ICT-hankintoja voidaan tukea tunnistamalla hankintojen strateginen merkitys ja takaamalla riittävät resurssit hankinnan toteuttamiseen, hankintayksiköiden riittävän osaamisen varmistamisella, riittävällä kommunikaatiolla niin hankintayksikön ja toimittajan välillä kuin muidenkin sidosryhmien kanssa sekä kokonaisarkkitehtuurimalleja hyödyntämällä.