Sukupuolen kuvaukset aborttikeskusteluissa : feministinen post-strukturalistinen diskurssianalyysi Yhdysvaltain presidentinvaalien vaaliväittelystä - Siilas, Anni (2024)
Tässä kandidaatin työssä tutkin Yhdysvaltain vuoden 2024 presidentinvaalien aborttikeskusteluja. Tarkastelen aborttikeskustelua vaaliväittelyssä, johon osallistuivat demokraattipuolueen ehdokas Kamala Harris sekä republikaanipuolueen Donald Trump. Diskurssianalyysin teoreettisena viitekehyksenä käytän feminististä post-strukturalistista teoriaa Chris Weedonin teoksesta “Feminist practice and poststructuralist theory”, joka pohjautuu muunmuassa Jacques Derridan ja Michel Foucaultin kielellisiin teorioihin. Tutkielman aineisto on ABC News- uutistoimiston järjestämä vaaliväittely, jossa presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Kamala Harris käsittelivät vaaliteemojaan sekä ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä. Tarkemmin rajasin aineistosta analysoitavaksi väittelyn aborttiosuuden sen sukupuolittuneen luonteen vuoksi. Menetelmänä tutkimuksessa on Feministinen post-strukturalistinen diskurssianalyysi (FDPA), jonka avulla pyrin vastaamaan siihen, millaisia kuvauksia naiseudesta puheenvuoroista löytyy. Olen rajannut tätä tarkastelua diskurssianalyysin menetelmän avulla uhkakuvien, toimijuuden sekä oikeutuksen diskursseihin. Tutkielman merkittävimpiä havaintoja on se, että puhujien erilaiset tavat käsitellä sukupuolta näkyvät aborttikeskustelun sisällössä. Donald Trump korostaa diskursseissa instituutioita sekä poliittisia toimijoita, kun taas Kamala Harrisin puheissa näkyvissä on naisten kokemukset. Näiden erojen kautta keskustelusta voi löytää sosiaalisia valta-asetelmia, joiden kautta tulkitsen puhujien rakentamia kuvauksia naiseudesta.