Yritysten ESG-tiedot ja institutionaaliset sijoituspäätökset - Laitinen, Reeta (2024)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan ESG-raportointia ja sen merkitys-tä osana suomalaisten institutionaalisten sijoittajien sijoituspäätöksiä sekä käsitellään vastuullisen sijoittamisen prosessia ja valittavia sijoitusstrategioi-ta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka institutionaaliset sijoittajat toteuttavat vastuullista sijoittamista. Millaisia ovat heidän sijoitusprosessin-sa, käyttämänsä strategiat ja sijoituskohteidensa valintamenetelmät. Lisäksi tutkimus pyrkii ymmärtämään ESG-raportoinnin merkitystä osana sijoitus-päätöksiä, sen laadun ja vertailukelpoisuuden tärkeyttä sekä vastuullisen si-joittamisen ja ESG-raportoinnin keskeisiä haasteita ja kehitysmahdollisuuk-sia. Tutkimuksen aihe on hyvin tärkeä ja ajankohtainen ottaen huomioon vastuullisuusteemojen suosion kasvun ja yritysten roolin ympäristöasioissa. Lisäksi institutionaaliset sijoittajat, kuten eläkerahastot, ovat keskeisiä vas-tuullisen sijoittamisen markkinoilla, sillä heidän sijoituspreferenssinsä on tärkein tekijä, joka ohjaa vastuullisen sijoittamisen kehitystä (Escrig-Olmedo ym., 2017). Tutkittavan aiheen valintaan vaikutti myös EU:n uusi CSRD-kestävyysraportointidirektiivi, joka on astunut voimaan vuonna 2023 ja nä-kyy vuoden 2025 puolella julkaistavissa tilinpäätöksissä. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena ja aineistona on käy-tetty jo olemassa olevaa akateemista kirjallisuutta sekä haastattelemalla kuut-ta (6) eri vastuullista sijoittamista toteuttavaa institutionaalista sijoittajaa. Haastattelut ajoittuivat loka- ja marraskuulle vuonna 2024. Tutkimustulokset osoittavat, että institutionaaliset sijoittajat käyttävät erilaisia vastuullisen si-joittamisen strategioita mukauttaen niitä omaisuusluokittain ja organisaation periaatteiden mukaisesti. ESG-raportteja hyödynnetään sijoituspäätöksissä pääasiassa välillisesti ja keskeisiä haasteita ovat datan vertailukelpoisuuden puutteen lisäksi muun muassa viherpesu ja vastuullisuuden ristiriidat. Kehi-tysmahdollisuuksia nähdään erityisesti raportoinnin standardoinnissa, laa-dussa ja uusien mittareiden kehittämisessä.