Psykiatrian sosiaalityön asiantuntijuus ja jännitteinen rooli - Siivinen, Jenni (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa perehdyn sosiaalityön asiantuntijuuteen ja rooliin psykiatrian kontekstissa. Tavoitteenani oli selvittää, miten sosiaalityöntekijät ja heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset määrittelivät sosiaalityön asiantuntijuutta ja roolia psykiatrian toimintaympäristössä, sekä millaisia jännitteitä psykiatrian sosiaalityöhön liittyy. Tutkielmani käsitteellinen viitekehys koostuu terveyssosiaalityön, sekä sosiaalisten oikeuksien käsitteistä, sivuten sosiaalityön eettisiä periaatteita. Käytän tutkimusmenetelmänä kuvailevaa kirjallisuuskatsausta integroivalla otteella. Analyysi rakentuu aineistolähtöisesti, hahmotellen käsitteellisen viitekehyksen yhteyttä aineistosta ilmeneviin tuloksiin. Tutkielman aineisto koostuu seitsemästä tutkimusartikkelista. Sosiaalityön asiantuntijuus ja rooli ilmenivät moniulotteisten konkreettisten tehtävien ja psykososiaalisten lähestymistapojen kautta. Sosiaalityön tehtävät saivat usein hoidollisia ja terapeuttisia vivahteita, ja sosiaalityön asiantuntijuuden harjoittaminen perustui asiakkaan psykososiaaliseen vahvistamiseen useammin kuin sosiaalisen toimintaympäristön ja elämänlaadun kokonaisvaltaiseen parantamiseen. Sosiaalityön näkökulmasta havaituista jännitteistä keskeisiksi nousivat psykiatrian palvelujärjestelmissä vallitseva hierarkia ja lääketieteellisen näkökulman valta-asema, jotka rajoittivat sosiaalityön tehtäviä ja tavoitteita. Yleinen näkemys sosiaalityön tavoitellusta roolista ja tehtävistä perustui asiakkaan kokonaisvaltaiseen huomioimiseen hoidon aikana, mutta sen konkreettista toteuttamista hankaloitti psykiatristen palveluiden jäykkä, lääketieteellinen malli.