Conveying and building up humour in a YouTube vlog : what's so funny about "the fridge is built in"? - Väinä, Janika (2024)
Huumoria on tutkittu paljon lingvistisestä näkökulmasta, mutta minkälaista lisäinformaatiota voisi saada tutkimalla sosiaalisen median sisältöä multimodaalisesta näkökulmasta? Analysoimalla yhden vaikuttajan YouTube videon ja siinä esiintyvän tekstimuodossa olevan huumorin, tässä tutkimuksessa oli tarkoituksena selvittää, mikä kyseisessä videossa oli hauskaa ja millä multimodaalisilla tavoilla kyseinen vaikuttaja rakensi ja toi esille omaa huumoriaan tekstimuodossa olevan huumorin ohella. Datan kerääminen ja sen analysointi riippuivat siitä, mikä tutkimuksen tekijälle oli humoristista. Tutkimuksen aineistona käytettiin videosta otettuja kuvakaappauksia, jotka jaoteltiin huumorigenrejen myötä eri kategorioihin. Jokainen kuvakaappaus analysoitiin yksityiskohtaisemmin tarkemmilla jatkokysymyksillä, joita lopuksi tarkasteltiin diskurssianalyysin keinoin.