Kestävyysraporttien merkitys sijoittajien päätöksenteossa - Herttua, Tuomas (2025)
Tiivistelmä Kestävyysasioiden huomioiminen on lisääntynyt huomattavasti maailmalla viime vuosikymmenten aikana ja sen seurauksena myös kestävyysraportointi, ja vaatimukset sitä kohtaan ovat kehittyneet. Vuoden 2024 tilinpäätöksissä kestävyysraportit tulevat olemaan osa tilinpäätöstä suurilla pörssiyrityksillä Euroopan alueella. Tässä tutkimuksessa analysoidaan, kuinka tärkeänä asiana suomalaiset yksityissijoittajat pitävät kestävyysraportteja sijoituspäätöstä tehdessään. Lisäksi analysoidaan, mitkä tekijät selittävät kestävyysraporttien tärkeyttä. Tutkimuksessa tarkastellaan myös, onko nais- ja miessijoittajien välillä eroja, mitä asioita sijoittajat pitävät oleellisimpina asioina kestävyysraporteissa sekä uskovatko he uusien kestävyyssäännösten vaikuttavan heidän sijoituspäätöksiinsä tulevaisuudessa. Tutkimus toteutettiin pääosin kvantitatiivisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin kyselylomakkeen avulla ja se lähetettiin erilaisiin sosiaalisen median ryhmiin ja Suomen osakesäästäjien sähköpostilistalle. Vastauksia saatiin 113 kappaletta. Tutkimustuloksia analysoitiin t-testin, korrelaatiomatriisin ja regressio- sekä faktorianalyysin avulla. Tutkimuksen tuloksina selvisi, että kestävyysraportointi jakaa sijoittajien mielipiteitä. Kestävyysinformaation tärkeyttä selittää muun muassa ympäristöystävällisyys, luottamus raportoinnin tietojen oikeellisuuteen ja usko johdon parempaan valvontaan. Erityisesti naiset ja korkeammin koulutetut arvostavat kestävyysraportointia ja tärkeimpiä teemoja niissä ovat muun muassa erilaiset ympäristöön liittyvät tekijät, kuten ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehdyt toimet ja päästöt eri päästöluokista. Myös sosiaalinen vastuu ja yrityksen hallintotapa koetaan oleellisena osana kestävyysraportteja. Suurin osa sijoittajista ei usko uusien kestävyysraportointistandardien vaikuttavan heidän sijoituspäätöksiinsä tulevaisuudessa. Kolmasosa vastaajista ei kuitenkaan osannut sanoa, tulevatko ne vaikuttamaan heidän päätöksiinsä, joten uusien kestävyysraporttien ympärillä on paljon kysymysmerkkejä. Ne, joiden sijoituspäätöksiin uudet säännökset tulevat vaikuttamaan merkittävästi, uskovat säännösten muuttavan myös heidän sijoitusstrategiaansa jatkossa.