”Rotukoira sen olla pitää” : rotukoirapuhe Helsingin Sanomissa 1900– ja 2000-luvuilla - Saatsi, Anni (2024)
Ihmisellä ja eläimellä on ristiriitainen suhde, ja tätä ilmentää erityisen hyvin suhtautuminen koiriin. Koirat ovat suomalaisessa yhteiskunnassa rakastettuja ja arvostettuja niin lemmikkeinä kuin työkoirina; kuitenkin koiria arvostellaan niin käytöksen kuin ulkomuodonkin osalta. Ihmisen ja koiran suhteen keskeinen ilmenemismuoto on rodunjalostuskulttuuri, joka Suomessa on erityisen laajaa ja järjestelmällistä. Rodunjalostus on kuitenkin herättänyt enenevissä määrin kritiikkiä erityisesti koirien terveysongelmista johtuen.