Työn merkityksellisyyden rakentuminen z-sukupolven työntekijöillä - Pellinen, Heidi (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mistä lähteistä työn merkityksellisyys rakentuu z-sukupolven työntekijöillä ja miten se näyttäytyy heidän kokemuksissaan. Työn merkityksellisyys nähdään yksilön subjektiivisena käsityksenä merkityksellisestä työstä, jolla on tarkoitus yksilön omassa elämässä. Tutkimuksessa haastateltiin seitsemää z-sukupolven työntekijää teemahaastattelua hyödyntäen. Haastatteluaineisto analysoitiin teema-analyysin avulla. Tutkimustulokset osoittivat työn merkityksellisyyden rakentuvan z-sukupolven työntekijöillä neljän teeman kautta: oman työn vaikuttavuudesta, työn ja vapaa-ajan tasapainosta, itsensä toteuttamisesta ja uraorientaatiosta sekä vuorovaikutuksellisesta tuesta. Haastateltavat korostivat työn joustavuuden ja mahdollisuuden vaikuttaa työtehtäviinsä olevan tärkeitä tekijöitä työssä. Merkityksellisyyden kokemus vahvisti työn arvokkuutta ja tarkoituksellisuutta, mikä näkyi erityisesti työtekijöiden saaduissa palautteissa ja onnistumisen kokemuksissa. Työn merkityksellisyyttä koettaisiin haastateltavien mukaan vielä vahvemmin, mikäli palautetta esihenkilöltä tulisi säännöllisemmin. Tutkimuksen tulokset tukevat aiempia tutkimuksia osoittaen merkityksellisyyden olevan tärkeä elementti työssä z-sukupolven työntekijöille, ja se määrittää arvona myös heidän tulevaisuutensa valintoja sekä tavoitteita.