Vapaan ja yhtenäisen Euroopan puolesta : Altiero Spinellin visio Euroopan Yhdysvalloista - Kallama, Aapo (2024)
Altiero Spinelli (1907–1986) oli yksi aikansa keskeisimmistä eurofederealismin aatteellisistä johtohahmoista. Hän visioi, yhdessä maanmiehensä Ernesto Rossin (1897–1967) kanssa, teoksessa Ventotene Manifesto (1944) niin kutsutun Euroopan Yhdysvallat, jonka olemassaolon keskeisin tarkoitus olisi estää Euroopan kansallisvaltioita ajautumasta toisen maailmansodan jälkeen uuteen äärettömän tuhoisaan sotaan omien kansallisten intressiensä ajamiseksi. Tutkielman menetelmällisenä lähtökohtana on tarkastella federalismin käsitettä ja sen historiallista muodostumista eri aikakausina Ventotene Manifeston avulla. Tämä tutkielma kohdistaa tulkinnan erityisesti Spinellin ajatuksiin Euroopan Yhdysvalloista ja eurooppalaisesta federalismista sekä tarkastelee näitä ajatuksia suhteessa nykyaikaan. Lopuksi katse suunnataan tulevaisuuteen ja esitetään arvio siitä miten todennäköistä Spinellin vision täysimääräinen toteutuminen on. Spinellin vision mukainen eurooppalainen federaatio olisi liberaalin demokratian ihanteita kunnioittava federaatio, jossa ylintä päätäntävaltaa käyttäisi vaaleilla valittu parlamentti ja jossa kaikille kansalaisille olisi taattu perustavanlaatuiset ihmisoikeudet sekä poliittiset oikeudet ja jossa kaiken toiminnan keskiössä olisi taloudellisen ja sosiaalisen tasa-arvo ja sen tavoittelu. Tarkastelun perusteella voidaan todeta, että Spinellin vision vaikutus on selkeästi havaittavissa EU:ssa. Lisäksi monien niiden Spinellin vision osa-alueiden, jotka eivät ole vielä toteutuneet, realisoituminen tulevaisuudessa vaikuttaa varsin todennäköiseltä.