Kyselytutkimus : poliittinen ja yhteiskunnallinen toiminta jääkiekossa - Pietiläinen, Ville (2024)
Urheilun merkitys ja asema yhteiskunnissa on varsin mittava. Suurimmat urheilulajit keräävät massoittain yleisöä ja näin ollen saavat suurta yhteiskunnallista huomiota. Siispä lajien yhteyden olemassaolo niiden ulkopuoliseen laajempaan yhteiskuntaan ja sitä kautta politiikkaan on varsin ilmeinen. Lajien edustajien korottunut yhteiskunnallinen asema voi herättää kysymyksiä heidän toimintansa yhteiskunnallisesta vastuusta. Nykyisellään urheilulajit ovat suurelta osin myös viihdetuotteita ja perustuvat liiketoimintaan, ja tästä syystä lajien kuluttajien mielipiteet ovat tärkeässä asemassa. Suomalaisessa urheilukulttuurissa jääkiekon asema on keskeinen sen kansallisen suosion vuoksi. Tavoittelen ja tutkin tässä kyselytutkimuksessa jääkiekon seuraajien mielipiteitä lajin suhteesta laajempaan yhteiskuntaan. Työn taustateoria perustuu politiikan käsitteelliseen ymmärtämiseen ennen kaikkea sen ajallisten ja toiminnallisten ulottuvuuksien kautta. Luomani verkkokysely jääkiekon suhteesta poliittiseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan pitikin sisällään väitekysymyksiä, joissa yleisempien kysymysten lisäksi esitin tarkempia hypoteettisia tapoja, joilla lajin edustajat voisivat toimia yhteiskunnallisesti merkittävällä tavalla.