Case study on applying digital twins in machinery industry; benefits and business opportunities - Vekkeli, Minka (2024)
Tässä opinnäytetyössä selvitettiin digitaalisten kaksosten hyödyntämisen mah-dollisuuksia kone- ja laiteteollisuuden yrityksessä. Digitaalinen kaksonen on virtuaalinen kopio koneen tai laitteen fyysisestä osasta, tuotteesta tai kokonai-suudesta. Virtuaalisen kopion avulla voidaan seurata reaaliaikaista dataa ja pa-rametriarvoja ilman, että tarvitsee olla fyysisen koneen lähellä. Digitaalisen kaksosen käytettävyyden kannalta olennaista on, että käytettävä data on kaksi-suuntaista, eli tarvittavaa dataa voidaan kerätä, analysoida, optimoida ja enna-koida, jotta fyysisiä laitteita saadaan hyödynnettyä paremmin. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitä hyötyjä ja mahdollisuuksia digitaaliset kaksoset voivat tuoda tutkimuksen kohdeyritykselle sekä miksi yrityksen tulisi investoi-da digitaalisiin kaksosiin. Tutkimuskysymyksiä tarkasteltiin sekä yrityksen eri toimintojen että auto- ja valmistusteollisuudesta haettujen esimerkkien kautta. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluina. Haastattelujen teemat ja analysoin-timenetelmä pohjautuivat aiempaan tutkimukseen ja kirjallisuuteen. Teema-haastatteluiden osallistujat, 13kpl, valittiin yrityksen työntekijöistä, jotta voitiin huomioida organisaatiokohtaiset tarpeet. Tutkimuksen tuloksia vertailtiin ai-kaisemmin julkaistuun kirjallisuuteen ja sieltä löydettyihin esimerkkeihin niin yritystasolla kuin toimintokohtaisesti. Tutkimuksen tulosten perusteella voi-daan todeta, että digitaalisten kaksosten käyttöönotto tarjoaa hyötyjä ja mah-dollisuuksia yrityksen kaikille toiminnolle. Hyötyjä ovat esimerkiksi tuotekehi-tysprosessin nopeutuminen ja dataan perustuva päätöksenteko. Mahdollisuuk-sia hyödyntää digitaalisia kaksosia löytyi muun muassa talon sisäisestä viestin-nästä, paremmasta työturvallisuudesta ja asiakkaiden laitteisiin tutustumisesta virtuaalisesti. Huoltopalveluiden näkökulmasta hyötyjä toisi nopeampi vika-koodien selvittäminen sekä oikea-aikainen huolto ja varaosien vastaavuus. Tut-kimuksen tuloksia voidaan myöhemmin hyödyntää alustavana investointi-suunnitelmana. Saadut tulokset ovat hyödyllisiä kohdeyritykselle, ja samalla myös muille kone- ja laitevalmistajille, jotka pohtivat digitaalisten kaksosten käyttöä heidän toiminnoissaan.