Ilman työtä palkkatyön yhteiskunnassa : työttömien kokemuksia osallisuudesta ja työmarkkinoista - Vänttinen, Marja (2023)
Tässä tutkimuksessa tutkin sitä, millaisena työttömyys näyttäytyy yksilöiden kokemuksissa. Tarkastelen työttömyyden merkitystä yksilön osallisuudelle yhteiskunnassa ja työttömyyden vaikutusta yksilön toimijuuden ja identiteetin muotoutumiseen. Olen kiinnostunut siitä, miten työn ja työttömyyden merkitykset rakentuvat työttömien kertomuksissa omasta elämästään ja millaisena työttömyys näyttäytyy aiemmissa tutkimuksissa. Raportin alussa kuvaan työttömyyden määrittelyjä ja työttömän roolia aiemmissa tutkimuksissa sekä osallisuuden ja syrjäytymisen käsitteitä. Tutkimusaineistonani on kuusi puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tutkimukseni on kvalitatiivinen tutkimus työttömyyden ja osallisuuden merkityksestä identiteetin muodostumiselle; sekä työn ja työttömyyden merkityksestä osana elämänkulkua. Aineiston analyysissä olen yhdistellyt teoriaohjautuvaa ja aineistolähtöistä analyysiä sekä narratiivisten piirteiden analyysiä. Haastattelut on analysoitu sisällönanalyysin keinoin teemoittelemalla sekä tarkastelemalla narratiivisia piirteitä Greimasin aktanttimallin avulla. Olen muodostanut kolme työttömyyteen kytkeytyvää pääteemaa. Haastateltujen kertomusten perusteella olen nostanut ensimmäiseksi teemaksi aktiivisen toimijuuden ja työn merkityksen ja toisena tarpeen osallisuuteen ja vertaistukeen. Kolmantena teemana tarkastelen informanttien esiin tuomia työnhakuun ja työvoimapalveluihin liittyviä haasteita. Esittelen raportissa teemoihin sisältyviä tavoitteita ja motiiveja sekä työllistymisen auttajia ja vastustajia. Tuloksiin olen koonnut myös kuvausta siitä, miten työttömyydestä puhuttiin ja miten työttömyys sijoittui osaksi yksilön elämäntarinaa.