Mielenterveyspalveluiden käyttäjien näkemyksiä heidän hoidossaan auttavista menetelmistä sekä heidän vointiaan kohentavista ja heikentävistä tekijöistä - Niskanen, Roosa; Kvist, Juuso (2024)
Psykiatriassa on kasvava tarve laajentaa tutkimussuuntausta oirekeskeisistä satunnaistetuista kontrollikokeista kohti mielenterveyspalveluiden käyttäjien tarpeita ja näkökulmia huomioivaa tutkimusta. Tutkielmamme on osa laajempaa entisen Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella toteutettua PSILEAPS-kyselytutkimushanketta (a Participatory Survey to Investigate the Long-term Effectiveness of Adult Psychiatric Services). Tutkimuksessa mielenterveyspalveluiden käyttäjiltä, heidän läheisiltään ja hoidosta vastaavilta työntekijöiltä kysyttiin, mistä he arvioivat palvelutarpeen johtuvan ja mitkä asiat ovat hoidossa auttaneet tai voisivat auttaa. Eksploratiivisen osatutkimuksemme tavoitteena on tuottaa tietoa, mitkä hoitotavat ja -menetelmät asiakkaat kokevat auttaviksi, sekä mitkä tekijät heidän näkökulmastaan vaikuttavat voinnissa tapahtuviin muutoksiin. Tutkimamme kyselyaineisto kerättiin 85 osallistujalta Tornion ja Kemin psykiatrian poliklinikoilla vuonna 2022.