The representations of Margot Robbie and Ryan Gosling in American online entertainment news media - Lukander, Enni (2024)
Medialla on yhteiskunnassa erittäin merkittävä rooli ja sillä on valtaa vaikuttaa ihmisten ajatteluun. Diskurssit eli kielenkäyttötavat taas liittyvät siihen, kuinka ihmiset hahmottavat ympäröivää maailmaa ja kuinka eri asioista puhutaan. Diskurssit ja kielenkäyttö siis rakentavat maailmaa ja samalla erilaiset sosiaaliset tilanteet rakentavat diskursseja. Media ja sen sisältämät diskurssit voivat luoda ja ylläpitää erilaisia representaatioita. Esimerkiksi eri sukupuolet voidaan edelleen esittää mediassa eri tavoin, mikä näkyy etenkin piilevien kielenkäyttötapojen kautta. Kriittinen diskurssianalyysi on olennainen osa eriarvoisuuksien ja vallankäytön ilmenemisen tutkimusta. Sen avulla esimerkiksi juuri mediateksteistä voidaan havaita eriarvoisuuksia eri ihmisryhmien välillä.