Generatiivisen tekoälyn hallusinaation käsitteen ja vaihtoehtoisten termien tarkastelu luonnollisen kielen tuottamisen viitekehyksestä - Laatu, Elisa (2025)
Tämä tutkielma on terminologinen kirjallisuuskatsaus generatiivisen tekoälyn hallusinaation käsitteeseen ja sen vaihtoehtoisiin termeihin. Tarkastelu keskittyy kielellisissä tulosteissa esiintyviin hallusinaatioihin. Tavoitteena on selvittää, miten ilmiötä on määritelty, millaisia vaihtoehtoisia termejä siitä on käytetty tai ehdotettu käytettäväksi, sekä miten niitä on perusteltu tai kritisoitu. Hallusinaatio näyttää toimivan kattoterminä monimuotoiselle ilmiölle, jolla ei ole vakiintunutta määritelmää, ja jota kuvataan usein harhaanjohtavilla termeillä. Näistä syistä korostuu tarve standardisoidun termistön kehittämiselle, joka voisi selkeyttää ilmiön käsittelyä.