Perheen merkitys lapsen yksinäisyydelle - Asikainen, Laura (2024)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää mitkä perheen sisäiset tekijät voivat vaikuttaa lapsen yksinäisyyteen. Yksinäisyys on yhteiskunnassamme ajankohtainen ilmiö, ja sillä voi olla paljon negatiivisia vaikutuksia ihmisen hyvinvointiin. Etenkin lapsuudessa koetulla yksinäisyydellä voi olla erityisen pitkäaikaisia seurauksia. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu psykodynaamisesta, kognitiivisesta ja interaktionistisesta yksinäisyysteoriasta. Yksinäisyysteorioiden kautta yksinäisyyttä voidaan tarkastella eri lähtökohdista ja ymmärtää yksinäisyyskäsitettä laajemmin. Tutkielman keskeisiä käsitteitä on yksinäisyys, lapsen yksinäisyys, yksinäisyys tunnetilana, perhe kasvuympäristönä sekä vanhemmuus.