Alueellisen yhteistyön toteuttajat maailmanpolitiikan myrskyissä : EU-ASEAN-suhteet 2020-luvulla - Karrimaa, Heta (2024)
Tutkielmani tavoitteena on selvittää, miltä Euroopan unionin (EU) sekä Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön (ASEAN) yhteistyö näyttäytyy pragmaattisen inter-regionalismin sekä poliittisen liberalismin kautta tarkasteltuna. Tutkielmassa kartoitan miten osapuolten erilaiset motiivit ja toimintatavat vaikuttavat yhteistyöhön, miten pragmaattisen inter-regionalismin käsitteet heijastuvat yhteistyössä sekä miten maailmanpoliittiset tekijät voivat vaikuttaa osapuolten yhteistyöhön. Aineistonani toimivat Euroopan unionin ja ASEAN-maiden väliset FTA-neuvottelut, osapuolten välinen Strateginen kumppanuussopimus vuosille 2023–2027 sekä helmi-kuussa 2024 järjestetty ministerikokous. Aineistoa analysoin laadullisen tutkimuksen menetelmin ja tarkemmin analyysiani ohjaa teoriaohjaava sisällönanalyysi. Teoreettisena viitekehyksenä olen yhdistänyt pragmaattisen inter-regionalismin käsitteet sekä poliittisen liberalismin laajemman tarkastelukulman. Nämä teoriaviitekehykset tukevat ja täydentävät toisiaan, ja täten antavat mahdollisuuden tarkastella suhteita uudenlaisesta näkökulmasta. EU-ASEAN-suhteet ovat olleet vakaalla pohjalla vuosikymmenten ajan, mutta sitä voivat horjuttaa mm. erilaiset toimintamekanismit, maailmanpolitiikan ja maailmantalouden muutokset sekä erilaisten motiivien ja valtatasapainon yhteensovittamisen haasteet. Lähtökohdat suhteiden tulevaisuudelle määrittyvät yhteistyönhalun sekä sitä horjuttavien teemojen tasapainosta.