IP-ryhmälähetys reaaliaikaisessa suoratoistossa - Torppa, Niilo (2025)
Internetin käyttö kasvaa jatkuvasti ja viimeisen vuosikymmenen aikana myös verkkopohjaisen suoratoiston suosio on kasvanut. Tämä luo huomattavaa painetta tietover koille, joiden läpi tietoa lähetetään. Laajamittainen reaaliaikainen internet-suoratoisto tukeu tuu yhä täsmälähetykseen, vaikka ryhmälähetystä pidetään tehokkaampana tapana lähettää tietoa usealle vastaanottajalle samanaikaisesti. Tutkielmassa tutustutaan tietoverkkoihin ja ryhmälähetykseen niiden osana. Tämän pohjalta pyritään selvittämään, miksi ryhmälähe tystä ei vieläkään käytetä laajamittaisesti. Tutkielmassa todetaan, että ryhmälähetys tarjoaa mitattavaa etua, kun samaa tietoa lähetetään suurelle määrälle vastaanottajia. Ryhmälähetyk seen liittyy kuitenkin myös useita haasteita, jotka ovat estäneet laajamittaista käyttöönottoa internetissä. Myös sisällönjakeluverkkojen eli CDN:ien nähdään vaikuttavan ryhmälähetyk sen käyttöönoton houkuttelevuuteen negatiivisesti madaltamalla täsmälähetyksen aiheutta mia kustannuksia suurelle vastaanottajamäärälle lähetettäessä.