Varastoraportoinnin kehittäminen teknologiateollisuudessa toimivassa organisaatiossa - Jurvelin, Valpuri (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan keskeneräisen tuotannon (KET) varastoraportointia suomalaisessa teknologiateollisuuden alalla toimivassa case-organisaatiossa. Tutkimus keskittyy KET-varastoraportointiprosessin kuvaamiseen toiminnanohjausjärjestelmässä sekä prosessin heikkouksien havainnointiin raportoidun datan laadun näkökulmasta. Tavoitteena on löytää tekijöitä, jotka heikentävät toiminnanohjausjärjestelmästä johdetun varastoraportoinnin datan laatua. Päätutkimuskysymys on ”Mistä keskeneräisen tuotannon varastoraportoinnin ongelmat johtuvat?” Tutkimuskysymystä on lähestytty käyttäen interventionistista tutkimusmenetelmää, jolloin tutkimus perustuu tutkijan tiiviiseen yhteistyöhön case-organisaation kanssa. Tavoitteena on kerätä tutkimusaineistoa organisaation sisältä vaikuttaen samalla organisaation toimintaan. Tutkimus on toteutettu toimintatutkimuksena, jonka tavoitteena on tuottaa uusia toimintamalleja ja jalkauttaa ne organisaation sisälle. Tässä tutkimuksessa uutena toimintamallina toimii päivitetty varastoraportoinnin ohje, jonka luomisessa tutkijalla on ollut keskeinen rooli. Päivitetyn ohjeen tavoitteena on ennaltaehkäistä virheellisen varastoraportointidatan muodostumista lisäämällä toiminnanohjausjärjestelmän käyttäjien koulutusta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että organisaation KET-varastoraportointiprosessissa on paljon toiminnanohjausjärjestelmän teknisiä vaiheita ja asetuksia, jotka voivat vääristää kuukausittain raportoitavaa varaston arvoa. Merkittävämpi havainto on kuitenkin organisaation työntekijöiden puutteellinen järjestelmäosaaminen. Organisaation tämänhetkisistä käytännöistä hyödyntää toiminnanohjausjärjestelmää on havaittavissa tarve järjestelmänkäytön lisäkoulutukselle. Tähän tarpeeseen pyritään vastaamaan päivitetyllä varastoraportoinnin ohjeella.