Nettikiusaamisen tunnistaminen tekoälyn avulla - Hukkanen, Eemil (2025)
Nettikiusaaminen on digitaalisen aikakauden merkittävä yhteiskunnallinen haaste, jonka vaikutukset ulottuvat yksilöistä laajempiin yhteisöihin. Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee tekoälyn mahdollisuuksia nettikiusaamisen tunnistamiseen ja ehkäisyyn. Työssä määritellään nettikiusaaminen, sen haasteet, sekä mahdolliset vaikutukset hyvinvointiin. Tekoälyn soveltamisessa keskeisiä ovat luonnollisen kielen käsittely ja koneoppimismallit, jotka mahdollistavat haitallisten viestien reaaliaikaisen tunnistamisen. Tutkielma analysoi useita teknologisia ratkaisuja eri ympäristöissä. Tulokset osoittavat tekoälyn potentiaalin luoda turvallisempia digitaalisia viestintäympäristöjä.