Joesta joukkohaudaksi : raakkujen kohtalo Helsingin Sanomissa ja Ylä-Kainuussa - Pajuri, Tuuli (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan elokuussa 2024 Suomussalmella tapahtuneen raakkutuhon uutisointia ympäristöjournalismin näkökulmasta. Tutkimus perustuu tekemääni kehysanalyysiin Helsingin Sanomien ja Ylä-Kainuun raakku-uutisoinnista. Olen kehysanalyysin keinoin vertaillut raakku-uutisoinnin kehystämistä Ylä-Kainuun ja Helsingin Sanomien verkkojutuissa elokuun 2024 ajalta. Tutkimuksen keskeinen havainto on, että raakku-uutisoinnin kehystämisessä korostuvat neljä teemaa: raakkujen suojelu, raakkujen tuho, tuhon seuraamukset ja PR-pahoittelu. Ylä-Kainuussa suojelun kehys korostui muita kehyksiä enemmän, kun taas Helsingin Sanomien uutisoinnissa kehykset jakautuivat tasaisemmin. Suurin ero oli havaittavissa PR-pahoittelun kehyksen ilmenemisessä. Tämä kehys oli Helsingin Sanomissa Ylä-Kainuuseen verrattuna enemmän esillä. HS:n jutut Stora Ensosta olivat kuitenkin sävyltään kriittisempiä kuin Ylä-Kainuun vastaavat julkaisut. Näitä seikkoja lukuun ottamatta medioiden tavat jäsentää raakkutuhoa olivat keskenään melko yhdenmukaiset.