Constructing the zoomorphic other in Arundhati Roy's The God of Small Things - Aarikoski, Jan (2023)
Käsittelen tutkimuksessani jälkikoloniaalisen The God of Small Things -romaanin zoomorfisia piirteitä, jotka kohdistuvat kastittomaan Velutha-henkilöhahmoon. Intian kastittomat kuuluvat leimattuun identiteettikategoriaan, jotka ovat asemaltaan kastijärjestelmän sorretuin ihmisryhmä. Romaania on tutkittu monesta eri näkökulmasta, mutta eläimellisyyden kuvausten analysointi on jäänyt huomattavasti vähemmälle. Tarkoituksenani onkin täydentää aiempaa tutkimusta tarjoamalla sen rinnalle tuore näkökulma. Hyödynnän tarkastelussani jälkikoloniaalisen teorian lisäksi kirjallisuudentutkimusta. Metodikseni valitsin diskurssianalyysin ottaen vaikutteita erityisesti kriittisen diskurssianalyysin tutkimusperinteestä, joka keskittyy valtasuhteiden tarkasteluun. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että henkilöhahmoa epäinhimillistetään etenkin vertaamalla häntä koiraan tavalla, joka on yhteydessä hänen kastittomuuteensa ja traagiseen kohtaloonsa. Hahmoa kuvataan teoksen loppupuolella myös susivertauksin, minkä rinnastan Viidakkokirjan zoomorfisiin elementteihin. Molemmilla eläimillä on Intian kulttuurissa, sekä laajemmin maailmalla, positiivisia ja negatiivisia konnotaatioita. Hindulaisuuden eepoksissa koirilla on yhteys saastuneisuuteen ja toisaalta jumaluuteen.