Occurrence of selected antibiotics and antiretroviral pharmaceuticals in Lusaka, Zambia - Laukkanen, Pinja (2024)
Tämä tutkimus keskittyy valittujen antibiottien ja antiretroviraalien esiintymiseen Lusakan alueella ja yleiseen sanitaatiotilanteeseen sekä asenteeseen virtsan käytöstä lannoitteena Sambian maaseutualueilla. Näytteitä otettiin alueen pohjavedestä, jäte- ja pintavedestä sekä kuivakäymälästä erotellussa virtsasta. Näytteenoton tutkimusalueena oli Lusakan laitamilla sijaitseva Madimban alue, Machiachin ja Chungan jätevedenpuhdistamot sekä Chungan jätevedenpuhdistamon läheisyydessä sijaitseva Chunga joki. Sanitaatio tilannetta sekä asennetta virtsan käyttöön lannoitteena Sambian maaseutualueilla analysointiin Suomen Global Dry Toilet Associationin tekemän kyselytutkimuksen perusteella. Näytteenotto tutkimus suoritettiin keräämällä kuusi virtsanäytettä kuivakäymälästä erotetusta virtsasta, kaksi pohjavesinäytettä Madimban alueelta, kolme jätevesinäytettä ja yksi pohjavesinäyte Manchinchin jätevedenpuhdistamolta, kaksi pintavesinäytettä ja kolme jätevesinäytettä Chungan jätevedenpuhdistamon alueelta. Näytteistä analysoitiin valittujen antibioottien ja antiretroviraalisten lääkkeiden esiintyminen. Näytteet valmisteltiin Suomeen kuljetettaviksi University of Zambian laboratoriossa. Lopulliset analyysit tehtiin Jyväskylän yliopiston laboratoriossa nestekromatografisella tandemmassaspektrometrillä LC-MS/MS. Korkein havaittu lääkeainepitoisuus pohjavesinäytteissä oli nevirapiinia (151 ng/L), korkein havaittu lääkeainepitoisuus jätevesinäytteissä oli sulfametoksatsolia (3170 ng/L), korkein havaittu lääkeainepitoisuus pintavesinäytteissä oli lamivudiinia (1021 ng/L) ja korkein havaittu lääkeainepitoisuus virtsanäytteissä oli tetrasykliiniä (48 221.5 ng/L). Analyysin tulosten perusteella saatiin tietoa lääkeaineiden esiintymisestä Lusakan alueella ja mahdollisuudesta sekä asenteesta käyttää kuivakäymälästä erotettua virtsaa syötäväksi kelpaamattomien viljelykasvien lannoitteena. Kyselyanalyysin perusteella saatiin kuvaa sanitaatio tilanteesta eri puolilla Sambiaa sekä tietoa asenteesta virtsan käyttöön lannoitteena. Kyselyyn vastanneista 69 % oli kiinnostunut virtsan käyttämisestä lannoitteena.